MUCHA - rodinná sbírka představí díla Alfonse Muchy

15.7.2022, 10:00 – 31.12.2022, 18:00

Výstava představí díla Alfonse Muchy způsobem, jakým doposud nebyl prezentován. Příběh celosvětově známého a uznávaného umělce budou vyprávět vybrané malby, sochy, fotografie, reklamní předměty z rodinné sbírky a některé originály veřejnost uvidí úplně poprvé.

Cena vstupenky: 240 Kč

Architektonického ztvárnění výstavy MUCHA, rodinná sbírka v prostorách Valdštejnské jízdárny na pražské Malé Straně se zhostila světoznámá česká architektka Eva Jiřičná.
Podobně jako Alfons Mucha má i Eva Jiřičná silné renomé po celém světě a jde tedy o velmi prestižní spojení. Působivé kouzlo tohoto spojení spočívá zejména v tom, že Eva je známá minimalistka, zatímco Mucha je pověstný bohatou dekorativností.

Chceme ukázat mého dědečka nejen jako všestranného umělce, ale také jako Čecha, Evropana a světoobčana v tom nejlepším smyslu slova, který pevně věřil v to, že jedním ze základních úkolů umění je ‚ne bořit, ale stavět mosty‘. Tedy něco, co v dnešní době potřebujeme možná více než kdy předtím, říká vnuk Alfonse Muchy a předseda Nadace Mucha John Mucha.

Průřezová výstava mapuje nejdůležitější etapy Muchova života. Od dětských let na jižní Moravě, přes studia v Paříži, přátelství s Paulem Gauguinem a Augustem Rodinem, pobyt v Americe až po návrat do Československa a tvorbu jednoho z nejvýznamnějších uměleckých děl české historie – monumentální Slovanské epopeje. Mucha toužil po světě, ve kterém by lidé z různých kulturních prostředí mohli žít v míru a harmonii. V dnešním znepokojujícím světě působí jeho touha obzvláště jímavě a přináší nám Muchovo obecně platné poselství naděje.

Mucha se proslavil hlavně jako vrcholný představitel art nouveau a jeho dekorativní práce tvoří v dějinách moderního grafického umění výrazné milníky, Muchova umělecká tvorba zdaleka přesahovala pouhou dekorativní hodnotu. Výstava zkoumá Muchovo umění v kontextu jeho filozofických názorů a vizí, které si vysnil pro svou domovinu, a představuje nejen Muchovy okázalé plakáty Sarah Bernhardtové z období pařížského fin de siècle, ale také méně známé aspekty jeho umění, které vyvrcholilo jeho pozdním mistrovským dílem Slovanská epopej.