JazzFestBrno: Robert Balzar Trio a Matej Benko Quintet - Cabaret des Péchés

Už dlouhá léta se hovoří o Robert Balzar Triu jako o jedné z nejkvalitnějších domácích jazzových kapel. A to přesto, že jediným jejím členem, který prochází celou její historií, je ten, který dal triu jméno. Ačkoli se hudba Robert Balzar Tria proměňuje v čase jistě i v závislosti na jeho členech, základem zůstává opěrný sloup, kolem něhož se všechno točí.

Cena vstupenky: 390 Kč
JazzFestBrno: Robert Balzar Trio a Matej Benko Quintet - Cabaret des Péchés
  • Adresa:
    Dominikánské nám. 656/2,
    Brno-střed, 602 00

Kontrabasista a baskytarista Robert Balzar, velmi výrazný pokračovatel takzvané české kontrabasové školy, se na české hudební scéně pohybuje už od druhé poloviny osmdesátých let. Nikdy nebyl striktním a dogmatickým vyznavačem jednoho hudebního stylu. Doprovázel popové zpěváky, přes dvacet let tvořil páteř doprovodné kapely šansoniérky Hany Hegerové, od roku 1998 je členem funkového bandu J.A.R. a v roce 2000 spoluzakládal s Danem Bártou skvělý fusion projekt Illustratosphere.

Nejniternějším žánrem, kterému se věnuje, je ovšem pro Roberta Balzara samozřejmě jazz. Během své kariéry měl tu čest stát za zády takových osobností jako Kurt Elling, John Abercrombie, Raul Midon, Benny Golson, Arturo Sandoval a další. Robert Balzar Trio založil v roce 1996, sjezdil s ním půl světa (USA, Velká Británie, Turecko, Švédsko, Maďarsko, Kypr, Izrael ad.) a natočil devět alb. To poslední vyšlo na samém konci loňského roku pod názvem Conversation. Většinu repertoáru tria tvoří vlastní skladby nebo úpravy nejen jazzových standardů. Právě těm je věnován zejména vedlejší projekt tria, kdy funguje ve spolupráci s Danem Bártou, který zde ještě více než v Illustratosphere odhaluje své improvizátorské a jazzové ledví.

Současnými členy Robert Balzar Tria jsou vedle kapelníka pianista Vít Křišťan a bubeník Kamil Slezák, oba mimořádně zkušení hudebníci s rozsáhlým mezinárodním hudebním vzděláním a velkým portfoliem současného muzikantského angažmá.

Záběr klavíristy a skladatele Mateje Benka je mimořádně široký zdaleka nejen v oblasti jazzu. I ve svém kvintetu soustředil hudebníky, kteří rádi překračují hranice, v základu ale patří k domácí jazzové špičce.

Nyní čtyřiačtyřicetiletý hudebník původem ze Slovenska je dlouhodobě usazený v Praze, jeho prvním velkým dílem, kterým o sobě dal vědět ve velkém stylu, bylo v roce 2015 tematické písňové album Planety, na kterém hostovaly takové hvězdy jako Richard Müller, Dan Bárta nebo Michael Kocáb. Matej Benko ale jako studiový nebo koncertní hudebník spolupracoval s tak rozdílnými veličinami jako jsou kapela Mig 21 nebo písničkář Xavier Baumaxa, byl ale i pravidelným účastníkem projektů textaře a producenta Michala Horáčka a některých zpěváků, jimž spoluvytvářel repertoár. Velmi dobře přijatým hraničním, byť větší částí do jazzové kategorie spadajícím projektem pak byla spolupráce Matej Benko Quintetu se zpěvákem Ondřejem Rumlem, při níž dodali prostřednictvím albové nahrávky i koncertů aktuální jazzovou tvář písním Jaroslava Ježka, Jiřího Voskovce a Jana Wericha.