Bienále umění v Benátkách 2024 - Český a Slovenský pavilon v Benátkách

20.4.2024 – 24.11.2024, 23:59

Na nejprestižnější přehlídce umění na světě bude letos reprezentovat Českou republiku kolaborativní projekt Evy Koťátkové Srdce žirafy v zajetí je o 12 kilo lehčí. 

Bienále umění v Benátkách 2024 - Český a Slovenský pavilon v Benátkách
  • Adresa:
    Dukelských hrdinů 530/47,
    Praha 7, 170 00
Společně s ní bude na instalaci spolupracovat kurátorka Hana Janečková a také umělkyně a skladatelka Himali Singh Soin a skladatel David Tappeser a kolektivy dětí a seniorů, které přispěly svým příběhy. Jedna z mezinárodně nejznámějších českých umělkyní se do Benátek vrátí po jedenácti letech, kdy v roce 2013 představila svoji práci na výstavě v hlavním pavilonu. 
 
Srdce žirafy v zajetí je o dvanáct kilo lehčí pracuje s příběhem skutečné žirafy pojmenované Lenka dovezené do Prahy v roce 1954 z Keni jako první žirafy v československém ZOO. Na námětu zkoumá způsoby jakými se setkáváme, díváme se a učíme o zvířatech a současně kritizuje hierarchie, násilí  i vytěžování přírody, které je často součástí těchto procesů. Prostřednictvím transformativní edukativní umělecké instalace projekt znovuoživuje příběh Lenky a navrhuje nový způsob vztahování se ke zvířatům a proměnu vztahů mezi lidskými institucemi a přírodním světem. Na interpretaci příběhu Lenky spolupracovala Koťátková i s dětskými a seniorskými kolektivy po celé České republice i v zahraničí a s kolektivem Gesturing Towards Decolonial Futures, který vnáší do projektu roli dekoloniální pedagogiky. Jejich hlas společně s celou instalací vytváří kolektivní tělo, jako místo spolupráce a sdílení založené na emocích, prožívání a vztazích. 
 
Srdce žirafy v zajetí je o 12 kilo kilo lehčí také zapadá do motivu chystaného bienále: Stranieri Ovunque – Foreigners Everywhere, tedy Cizinci všude. Hlavní přehlídka je připravená kurátorem Adrianem Pedrosou a zaměří se jak na současnou migrační krizi ale i na různé pocity a polohy jinakosti a odcizení které prožíváme i v rámci nám známého prostředí. 
Mezinárodní přehlídka současného umění se koná od 20. dubna do 24. listopadu 2024. Instalace Evy Koťátkové je prezentována v provizorně otevřeném Českolovenském pavilonu v Giardini. 
 
Slovenskou stranu reprezentuje instalace Oty Hudce, který bude pracovat s místně specifickým prostorem Pavilonu, kterou s ním připravila Slovenská národní galerie společně s kurátorkou Lydií Pribyšovou. 
 
Komisařem českého prezentace je ředitel sbírky umění po roce 1945 Michal Novotný. 
Spoluprácovali: Himali Singh Soin a Davidem Soin Tappeserem (Hyzoloic/Desires), kolektivem Gesturing Towards Decolonial Futures, skupinami dětí a seniorů po celé České republice i v zahraničí.

Za podpory:
Ministerstvo Kultury
Národní plán obnovy
Next generation EU