Sochy v ulicích 2024 - Klatovy

12.5.2024 – 31.10.2024, 23:59

Galerie Klatovy / Klenová ve spolupráci s městem Klatovy a za finanční podpory Ministerstva kultury České republiky připravila pro rok 2024 výstavu s názvem Sochy v ulicích. Jedná se o třetí pokračování festivalu současného umění ve veřejném prostoru města.

Za tímto účelem bylo vybráno jedenáct míst v historickém centru nebo jeho blízkém okolí, kde jsou během půlročního trvání přehlídky jednotlivé práce instalovány. Již tradičně tím tak obohacují scenérii Klatov.
Letošní ročník výstavy opět rozvíjí dlouhodobý záměr organizátorů. Přinášet každoročně nový pohled na téma umělecké práce v městské krajině a ve spolupráci s významnými sochařskými osobnostmi a jejich žáky tak představit osobitý pohled na problematiku plastiky ve veřejném prostoru.
Tento rok navazuje přehlídka prací absolventů sochařského ateliéru Akademie výtvarných umění v Praze Socha 2, vedeného v letech 1995-2016 sochařem prof. Jindřichem Zeithammlem. Ateliér byl zaměřen na abstraktní sochu, v duchu pojetí sochařství v původním slova smyslu, tedy jako vyjádření se prostřednictvím hmoty, forem a jejich vzájemné spolupráce. K důležitým charakteristikám této sochařské školy patří chápání sochy jako možnosti autorského projevu, který skýtá práce s materiálem, vědomí si proporčních zákonitostí a kánonu. Tradiční sochařský přístup je zde pojímán jako stále platná platforma, o niž je možné se při experimentálním hledání kdykoli opřít.
Jedná se o reprezentativní výběr autorů s ohledem na ukázku širokého spektra záběru této jedinečné sochařské školy.
Cílem projektu je připravit všem obyvatelům a návštěvníkům města nevšední zážitek ze setkání s uměleckými díly v městské kulturní krajině a vnést tímto způsobem nové a nevšední podněty k zamyšlení se nad místem, ve kterém žijeme. Kontinuální práce s veřejným prostorem města v rámci každoročního festivalu zároveň dává podněty ke kritickému nahlížení na vztahy uvnitř urbánního prostoru a zviditelnění například některých témat, která se mohou zdát skrze klasické metody řešení jako problémově uchopitelná (vyloučené lokality, občanská vybavenost, městský mobiliář, sociální provázanost, environmentální tématika atp.).  
Díla jsou autory zapůjčena dočasně a bezplatně. Díky vícezdrojovému financování je projekt dlouhodobě udržitelný. Výstava je zdarma přístupná všem po celou dobu jejího konání.
Stejně jako v loňském roce mohou i letos diváci hlasovat na facebookovém profilu výstavy v anketě o nejlepší realizaci. Jeden vylosovaný hlasující stejně jako autor vítězného díla získají volnou vstupenku do Galerie Klatovy / Klenová na rok 2025.