Jiří Surůvka: Dobrodružství na Klepaču - Dětská galerie Lapidárium

21.6.2024 – 14.9.2024, 23:59

Galerie Lapidárium zve na výstavu výrazné osobnosti ostravské umělecké scény Jiřího Surůvky inspirovanou legendárními klepači.

Cena vstupenky: 10-30 Kč
Jiří Surůvka: Dobrodružství na Klepaču - Dětská galerie Lapidárium
  • Adresa:
    Klášterní 1,
    Broumov, 550 01

Od června do září bude k dětem „promlouvat“ docent Fakulty umění Ostravské univerzity Jiří Surůvka. Jak název napovídá, těžištěm jeho projektu je remake reálného klepadla na koberce, zapomenuté atrakce domovních dvorů, doprovázeného sérií instruktážních obrázků ukazující, kterak tento „pravěký“ nástroj bytové očisty a zároveň oblíbený herní artefakt opět implantovat do svých volnočasových aktivit. Celé léto bude jejím prostřednictvím vzpomínat na dětství a konfrontovat svá dětská přání s realitou let, která následovala.  

Jiří Surůvka je český malíř, performer, fotograf, kurátor a vysokoškolský pedagog. Patří k výrazným osobnostem českého porevolučního umění a je významným hybatelem ostravské umělecké scény. Jeho tvorba není mediálně ustálená, což mimo jiné vychází z faktu, že neprošel oficiálním uměleckým vzděláním. Vysokoškolský titul získal v oboru učitelství českého jazyka a literatury na FF OU, kde studoval v letech 1984–1992. Mezi dominantní formy jeho uměleckého projevu patři performance, body art, akční umění, ale také malba, objekt, fotografie, či digitální obraz. Jiřího Surůvku lze jednoznačně označit za politicky, či obecněji společensky, angažovaného umělce. Ve svých alter ego postavách Batmana a policisty vytváří již od 80. let minulého století akce, které kriticky narušují schematické a defektní aspekty fungování společnosti.
V jeho díle jsou kontinuálně připomínána rezidua války, ať už explicitně ve vztahu k postavě Adolfa Hitlera, nebo skrze obecnější znaky, například letící bomby, válečné letouny, či vyhladovělé postavy z koncentračních táborů. Surůvkova tvorba je ale stejně tak angažovaná jako ironická.
Umělecké výstupy jsou povětšinou doprovázeny jistou dávkou humoru, pozadí však zůstává závažné, často jsou tak spojována s pojmem neo-dada. Živé formy umělecké intervence, které jsou umělci blízké, se propsaly mimo jiné do vzniku umělecké skupiny František Lozinsky (spolu s P. Lysáčkem a F. Kowolowskim), nebo do založení mezinárodního festivalu performance Malamut v Ostravě. Surůvka je také zakladatelem nezávislé ostravské galerie Jáma 10 a je dlouhodobým pedagogem v ateliéru Nových médií na Fakultě umění Ostravské univerzity. V roce 2001 byl spolu s Ilonou Németh vybrán pro prezentaci na Benátském Bienále.