Koupaní na jezeře v Sadské

Jezero v Sadské, s prostým názvem Jezero vzniklo těžbou písku, která byla zahájena v roce 1972. V roce 1978 byl dobývací prostor rozšířen a pozemky o výměře 20 ha byly převedeny na organizaci Středočeské kamenolomy a štěrkopískovny  se sídlem v Poděbradech. V roce 1989 došlo v oblasti pískovny ke změně vlastnických vztahů. 

Koupaní na jezeře v Sadské
  • Adresa:
    Jezero Sadská
    Sadská, 289 12

Těžba štěrkopísku byla ukončena v  roce 1992. Některé pozemky získali zpět restituenti, jiné již několikrát změnily svého majitele.  Majoritním vlastníkem je město Sadská a společnost BG technik a.s.

Kudy k jezeru do Sadské

Ať přijíždíte od Prahy či od Poděbrad, v Sadské přijedete na kruhový objezd. Z kruhového objezdu odbočíte směr Nymburk a projedete náměstí. Za náměstím v Sadské se držte vlevo a odbočte z hlavní (Husova) do ulice Jindřichova. U hotelu Modrá hvězda odbočte vpravo do ulice Lázeňská.

Cesta k jezeru k přední pláži – na rozdvojení Lázeňské ulice se držte vlevo, jeďte ulicí U Celny a pokračujte stále rovně. Do kopce a lesem dojedete na parkoviště.

Cesta k jezeru k restauraci Rybářka a chatové oblasti Vodrážka – na rozdvojení Lázeňské ulice se držte vpravo. Na konci Lázeňské ulice odbočte opět vpravo. Pod Bory jedete rovně podél areálu školícího střediska, na rozcestí (na konci areálu) zahnete doleva a pokračujete lesem až k parkovišti.

Parkovné –parkoviště je z obou stran jezera. V sezóně se na místě vybírá 50 Kč/ den za vjezd a parkování v chráněné krajinné oblasti za vůz. Za koupání se nic neplatí.

Pláže – Ze strany od Sadské je písčitá pláž s pozvolným vstupem do vody a jemným pískem. Po pravé straně se již léta skrývá nudistická pláž, po levé straně vede cesta ke slepému rameni a též k travnatým plážím, případně ke stinným plážím krytým vzrostlými stromy.

„U Vodrážky“ najdete písčité i travnaté pláže, mírně svažitý terén a restauraci Rybářka.

Čistota vody – kvalita vody je dobrá a je neustále sledována. Především v letní sezóně probíhá rozbor minimálně dvakrát a výsledky jsou k dohledání na webu města Sadská.

Hygiena – Jezero není koupaliště, přesto se město snaží zachovat čistotu po velkém množství návštěvníků. Jsou zde toalety DIXI, TOI TOI a odpadkové koše. Techničtí pracovníci města sekají trávu, sbírají odpadky.

Občerstvení – v sezóně zde naleznete stánky s občerstvením

Psi – psí kamarády můžete vzít s sebou a koupat se s nimi. Dbejte však, aby nepobíhali mezi dětmi v písku a pečlivě sbírejte „hromádky“ které po sobě případně zanechají.

Stanování, táboření – Není u jezera povoleno.

Rybaření – je možné, pokud vlastníte všechna povolení k tomu potřebná.

Zdroj: https://www.kic-sadska.cz/jezero-sadska/