Memento. Jiří Pavlica & Hradišťan & Severáček - Lípa Musica

Memento. Jiří Pavlica & Hradišťan & Severáček - Lípa Musica
  • Adresa:
    Náměstí Osvobození 297/1
    Česká Lípa 470 01
  • Jiří Pavlica & Hradišťan
  • Severáček, dětský pěvecký sbor
  • Silvie Langrová, sbormistryně

„Hudba má svou funkci uměleckou, může ale mít i schopnost léčit. To je v dnešním hodnotově rozkolísaném světě stále více a více potřebné. Písně o lásce a naději, které připravujeme, tvoří protiváhu zlu a vlastně dávají smysl celému našemu programu.“
Jiří Pavlica

Hudební vyjádření uměleckého garanta letošního ročníku Jiřího Pavlici, týkající se těžkého tématu útlaku a perzekuce, je inspirováno zpovědí básníků přeživších koncentrační tábory, fašismus a totalitu. Program nazvaný Memento odkazuje na v současnosti dokončované stejnojmenné oratorium Jiřího Pavlici. Projekt šije Jiří Pavlica společně se svým souborem Hradišťan a dětským pěveckým sborem Severáček na míru festivalu Lípa Musica a bazilice Všech svatých v České Lípě. Do programu budou proto zapracovány i místní unikátní varhany.

Kromě anonymních básníků, kteří ani ve chvílích největší úzkosti neztráceli naději a víru v lidskost a psali básně dochované ve vězeňských zápisech, zazní také verše totalitou perzekuovaného a zakazovaného Jana Skácela nebo vězněného Jana Zahradníčka. Důležitým prvkem těžkého tématu je právě motiv naděje, který je zde nejdůležitější proměnnou. Onu naději reprezentuje i mládí a energie sboru Severáček.