Výstava Tvrz vypráví - Regionální muzeum města Žďáru n.S.

1.5.2024, 9:00 – 25.8.2024, 17:00

Výstava věnovaná 90. výročí založení muzea seznámí návštěvníky hravou formou s pojmem tvrz a představí dva nejslavnější obyvatele té žďárské – zakladatele rybníků rychtáře Hanuše a pana Matouše Augustina Lejského z Rozenpachu, úředníka kardinála Ditrichštejna, který nakonec vstoupil do služeb slavného Albrechta z Valdštejna. 

Cena vstupenky: 70 Kč

Vyzkoušíte si zvedání břemene pomocí kladky, spatříte odlesk moci kardinála Ditrichštejna v podobě replik jeho mincí, zjistíte, čím se dal "zašpuntovat" rybník a zkusíte si postavit vlastní tvrz.

Regionální muzeum je organizace zřizovaná městem Žďár nad Sázavou. Muzeum sídlí od roku 1993  prostorách městské Tvrze v centru Žďáru nad Sázavou pod kostelem sv. Prokopa.

Pracovníci muzea poskytují veřejnosti také odborné konzultace a zodpovídají ty nejrůznější dotazy převážně z dějin regionu. Konzultují vysokoškolské seminární práce a realizují odborné přednášky a diskuze. Veřejnosti slouží též Knihovna a Archiv Regionálního muzea. Knihy jsou půjčovány pouze prezenčně ke studiu v badatelně, nelze si je tedy vypůjčit domů.

Muzeum je otevřeno celoročně. V pokladně muzea si můžete zakoupit různé publikace i upomínkové předměty a pohlednice.