Pocta vrcholnému klasicismu při světle svíček - Lípa Musica

Bennewitzovo kvarteto přináší na jedno z nejpůsobivějších festivalových míst neuvěřitelně krásnou hudbu se silným příběhem.

Pocta vrcholnému klasicismu při světle svíček - Lípa Musica
  • Adresa:
    Zahrádky, 471 01

Koncert při svíčkách / Musica alla viennese

  • Bennewitzovo kvarteto
  • Jakub Fišer, první housle
  • Štěpán Ježek, druhé housle
  • Jiří Pinkas, viola
  • Štěpán Doležal, violoncello

Kombinace Mozartova Disonantního kvartetu s Haydnovým op. 33 č. 5 je v historických souvislostech dokonalá. Mozart byl po prostudování Haydnova opusu 33 velice nadšen. Viděl v něm samu podstatu kvartetního slohu. Haydnovi poté věnoval svůj cyklus šesti smyčcových kvartetů z let 1782 až 1785. Smyčcový kvartet C Dur, jenž zazní v Zahrádkách, je posledním z nich a ve své době byl vskutku průkopnickým. V rukopisech kvartetů věnovaných Haydnovi si nelze nevšimnout, s jakou pečlivostí Mozart ke komponování přistupoval, kolik úsilí do něj vložil. Množství dynamických znamének, spousta škrtů a oprav není v jeho autografech typická. Z Mozartova věnování je patrné, jak moc si Haydna vážil, obdiv obou skladatelů byl ovšem vzájemný.

„Kdyby Mozart nenapsal nic jiného než smyčcové kvartety a Requiem, tak by to stačilo k jeho nesmrtelnosti.“

Joseph Haydn

Pokud má být tento večer skutečnou poctou období vrcholného klasicismu, potom do třetice nesmí scházet Ludwig van Beethoven. Jeho kvartet č. 15 a mol, respektive 3. věta, ve které vzdává dík Bohu za uzdravení z nemoci, je vyznáním víry. Přináší světlo do tmy, stejně jako svit svíček v kostele sv. Barbory.