Letní výtvarný salon zve do světa současného umění

19.6.2024 – 16.8.2024, 23:59

Letní výtvarný salon KodlContemporary již posedmé představí přední osobnosti soudobé umělecké scény. Expozici je možné navštívit v prostorách Galerie KODL do 16. srpna. 

Různorodost zastoupených médií, od skleněné plastiky přes fotografii, malbu, sochu až ke konceptuálnímu designu, odráží snahu překonávat konvence související s upřednostňováním tradiční malby před ostatními výtvarnými prostředky.

Martin Janecký, který patří k celosvětově nejuznávanějším sklářským sochařům, pracuje náročnou technikou, kterou ovládá jen několik lidí na světě, a to ručním tvarováním skla zevnitř žhavé baňky (tzv. inside bubble sculpting), při kterém se nepoužívají žádné formy. Sklo je také hlavní doménou autorky Anny Jožové, která je pro svůj specifický sofistikovaný rukopis považována za jednu z nejzajímavějších osobností mladé konceptuálně-designerské scény.

Umělecký projev Pavlíny Kvity je určitou kombinací osobní mytologie, zvířecího i lidského světa a nehybných architektonických tvarů. Pradávné se zde setkává s naprosto aktuálním. Na pomezí objektu a malby balancují díla Moniky Žákové. Používá různorodé materiály, jakými jsou například látky, kovy, papír či sádra, které jsou jak základní technologií, tak základním obsahem její práce.

Na výstavě je zastoupeno i médium fotografie, jež prezentuje jedna z nejrespektovanějších současných vizuálních umělkyň Bára Prášilová. Tematicky čerpá z velmi bohatého vnitřního světa imaginace a snů a především pak z vlastního smyslu pro absurditu.

Jakub Matuška pod jménem Masker někdejší výrazná osobnost graffiti scény, se za poslední roky posunul ve vyzrálého malíře, který zpracovává především téma působení energie člověka na okolní svět. Streetartová minulost se podepsala i na podobě obrazů dalšího na výstavě zastoupeného autora, Michala Mráze, který ve svých dílech podrobuje drobnohledu společenské klima druhé poloviny 20. století i současnosti.

Podrobnosti naleznete na www.kodlcontemporary.com