Tisíc tváří Amazonie

17.5.2024 – 4.1.2026, 23:59

Výstava představuje kulturní a přírodní rozmanitost oblasti Velké Amazonie a přináší vhled do života původních domorodých obyvatel tohoto kulturního areálu. Inovativní a pozoruhodné je, že se jedná v první řadě o jejich vlastní sebeprezentaci, to znamená, že se příslušníci místních etnik na přípravě výstavy významnou měrou podíleli. Návštěvníci tak poznají jejich bohatou kulturu, chápání přírody, mytologii, náboženství, kosmologii a výklad světa, zvyky a rituály.

Cena vstupenky: plné 80 Kč, zvýhodněné 50 Kč, rodinné 170 Kč

Prezentaci stěžejních témat výstavy doplňuje celá řada originálních exponátů i ze soukromých sbírek. Jedná se o předměty denní potřeby, řemeslné výrobky, zbraně, rituální a obřadní artefakty, amulety, oděvy, ozdoby a různé doplňky. Výstava je ještě obohacena fotografiemi, malbami a řemeslnými výrobky od současných domorodých umělců a řemeslníků, a to včetně video dokumentace zachycující proces výroby i popis významu artefaktů. Vyložena je rovněž symbolika vzorů, barev i materiálu.

V tomto kontextu jsou představena etnika z Peru, Ekvádoru, Kolumbie, Venezuely a Brazílie jako např. Shuarové, Achuarové, Kofánové, Huaoraniové/Waoraniové, dále Shipibo-Konibové, Cashinahuové, Ticunové, Tucanové, Yanomamiové a řada dalších. Výstava také představuje vybrané mýty a příběhy z Amazonie, a to v tištěném formátu, audio verzi i v podobě video animace.

Hlavními autorkami výstavy jsou Athena Alchazidu, hispanistka z Masarykovy univerzity v Brně, a Narcisa de Jesús Ullauri Donoso, antropoložka z Universidad del Azuay z Ekvádoru, která je současně garantkou výstavy.

Výtvarnou instalaci doplnil rovněž fotografický materiál z archivu etnografa, publicisty a spisovatele Mnislava Zeleného Atapany, etnobotaničky Jany Horáčkové a Národního muzea - Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur.

Výstavu doprovází celá řada programů určená nejen pro rodiny s dětmi. Připraveny jsou výtvarné a řemeslné workshopy, výukový program pro školy a volnočasové organizace a také popularizační přednášky s promítáním pro širokou veřejnost.

 

Otevírací doba: středa až pátek 9-17 hod., sobota až neděle 10-17 hod.
Vstupné: plné 80 Kč, zvýhodněné 50 Kč, rodinné 170 Kč

Tisíc tváří Amazonie
Pavilon Anthropos, Pisárecká 5, Brno
17. 5. 2024 – 4. 1. 2026

Výstava vznikla za finanční podpory Ministerstva kultury České republiky.
Výstava se koná za finanční podpory Statutárního města Brna.