Varhanní koncert - Kostel sv. Václava Lanškroun

21.9.2024, 19:00 – 20:00

Zveme vás na varhanní koncert do kostela sv. Václava, který se uskuteční v rámci 26. ročníku Orlicko-kladského varhanního festivalu.

Cena vstupenky: dobrovolné Kč
Varhanní koncert - Kostel sv. Václava Lanškroun
  • Adresa:
    Lanškroun 563 01

Jedná se o přehlídku různorodých varhanních nástrojů v oblasti mezi městy Trutnov, Náchod, Kladsko (Kłodzko), Dobruška, Rychnov nad Kněžnou až po Králíky. Koncerty zejména českých a polských varhaníků se konají i v menších obcích v pohraničí. Během festivalu znějí každoročně varhany zahrnující téměř všechny umělecké slohy a epochy. Každý nástroj nabízí v duchu doby svého vzniku specifické zvukové možnosti.

Barokní styl reprezentují varhany v Žamberku, Vamberku a na Novém Hrádku – vesměs jde o díla tzv. kralické varhanářské školy. Slohový přechod od klasického typu varhan k romantismu představují například varhany v Novém Městě nad Metují, Semonicích a v polské Pstraźné.

Romantický styl s typicky tmavším a hutnějším zvukem zastupují varhany v Nekoři a Malých Svatoňovicích. Varhanářskou produkci 20.století představují nástroje v Žacléři, České Čermné, Jaroměři a Úpici. Nejmladší nástroj festivalu byl postaven v roce 2018 v sále Filharmonie Hradec Králové.

Iniciátory festivalu byli Michal Novenko – varhaník a Václav Uhlíř – varhaník a hlavní organolog diecéze Hradec Králové.