Pavla Marianová & Zdenka Tichotová - Měšťanská Beseda

Zdenka Tichotová, která v roce 2024 slaví významné životní jubileum, byla téměř půl století nepřehlédnutelnou tváří i hlasem legendární folkové skupiny Spirituál kvintet. Posluchači si její nezaměnitelný, čistý a intonačně dokonalý projev pamatují také ze skupiny Brontosauři, ve které byla po boku bratrů Jana a Františka Nedvědových sólovou zpěvačkou po celou dobu existence této folkové legendy.

Cena vstupenky: 390 Kč
Pavla Marianová & Zdenka Tichotová - Měšťanská Beseda
  • Adresa:
    Kopeckého sady 13
    Plzeň 301 00

V roce 2019 vyšlo u Supraphonu i její jediné profilové CD s názvem „Zpívání se Spirituál kvintetem“. K tomuto albu sama Zdenka Tichotová říká: „Abych byla upřímná, nebylo to rozhodnutí moje, ale mého muže a kapelníka. Pokud vím, začal album sestavovat jako překvapení k mým narozeninám, a také ke 45. výročí mého fungování ve Spirituál kvintetu. Takže je to jakási procházka téměř celou mojí muzikantskou kariérou spojenou se Spirituál kvintetem“.

Posluchači uslyší řadu známých i méně známých písniček – především takových, ke kterým má Zdenka Tichotová silný a dlouhodobý osobní vztah. Tentokrát to ale – na rozdíl od předchozích let – bude ve velmi komorním podání, tj. s doprovodem jediné kytary, na kterou bude hrát její dlouholetý kolega ze Spirituál kvintetu – Jiří Holoubek.

Pavla Marianová ● recitál autorských písní a šansonů

Pavla Marianová je inspirativní osobností s mnoha talenty a širokým hudebním záběrem. Folkovému publiku je známa především jako vynikající zpěvačka s nezaměnitelným sametovým altem, kterým už desítky let zdobí koncerty a hudební alba folkově-renesanční skupiny KLÍČ (jejíž je Pavla zakládající členkou). Pavla sama je navíc i držitelkou významného ocenění „Osobnost českého Folku a Country“, což ji zaslouženě řadí po bok stejnou cenou ověnčených muzikantů, jakými jsou např. Robert Křesťan, Wabi Daněk, Pavlína Jíšová, Pavel Žalman Lohonka…

Kromě skupiny KLÍČ se však Pavla již mnoho let aktivně věnuje i svojí vlastní autorské šansonově laděné tvorbě – a výběr z těchto písní (v provedení se studiovou kapelou) představila i divákům, a to na svém druhém sólovém CD albu nazvaném „Radosti… Bolesti…“ (vydaném k jejímu kulatému životnímu jubileu v roce 2015).

Na koncertech se Pavla jednak sama doprovází na akustickou kytaru, ovšem ke svému pódiovému vystupování si pro většinu skladeb navíc přizvala i svého kolegu z KLÍČe – vynikajícího kytaristu Jana Jandu.

V závěru večera si obě dámy navíc zazpívají i společně za doprovodu obou kytaristů – a pro tohle zcela nevšední koncertní finále mají připraveno několik písní z repertoáru jejich „domovských“ kapel, tedy skupiny KLÍČ a Spirituál kvintetu.