Léto na Železnorudsku - tradiční Železnorudské slavnosti

2.8.2024, 10:00 – 3.8.2024, 20:00

Se začátkem letních prázdnin začíná na Železnorudsku hlavní turistická sezóna. Návštěvníci mohou vyrazit k tradičním turistickým cílům jako je Černé a Čertovo jezero, vrchol Špičáku s rozhlednou, vrchol Pancíře s horskou chatou a mnoha dalším. Na Černé jezero jezdí od pátku do neděle turistický vláček Šumavláček. Cyklisté i pěší mohou také ke svým výletům využít cyklobusy, tzv. Zelené linky Šumavy, které jezdí ze Železné Ruda až na Kvildu.

Kdo se nechce věnovat jen turistice a sportu, může se těšit i na různé kulturní akce. V budově Informačního a Environmentálního centra najdou do konce července výstavu obrazů „Lubomír Pěknice – Obdivovatel Šumavy“ a 1. srpna bude vernisáží zahájena výstava Jitky Chaloupkové - Svět v barvách. Výstava potrvá do konce září a k vidění budou mandaly na plátně, fantazy kresby pastelkou, akvarely a perokresby.

Vrcholem sezóny jsou již tradiční Železnorudské slavnosti v době od 2. do 3. srpna. Jsou to dva dny plné zábavy a veselí. Připraven je bohatý program pro děti i dospělé. Součástí jsou i pouťové atrakce, občerstvení a stánkový prodej.

slavnosti - plakát

Infocentrum v Železné Rudě připravilo pro návštěvníky, stejně jako každý rok, letní turistickou soutěž. Letos pod názvem „Kaple a kapličky Železnorudska“. Trasa zavede soutěžící ke známým i méně známým kaplím a kapličkám, kde musí najít jednotlivá razítka do soutěžního lístku.