Matěj Diviš & Antonín Procházka v Klášterní zahradě

26.7.2024, 17:00 – 28.7.2024, 12:00

Matěj Diviš a Antonín Procházka jsou hráči na bicí nástroje pohybující se ve velmi širokém spektru projektů a uskupení. Účinkují v symfonických orchestrech (ČF, FOK, SOČR, ND), komorních ansámblech soudobé hudby (Berg, PMP), indie-popových kapelách i uskupeních zabývajících se volnou improvizací. Jejich společné duo vzniklo při studiích na pražské HAMU.

Cena vstupenky: zdarma Kč

Hlavní impulz ke společné tvorbě přišel paradoxně během první pandemické vlny. Nemožnost cvičit a pořádat koncerty na klasické, grandiózní nástroje, jak byli doposud zvyklí, je přivedlo k objevování jiné tváře bicích nástrojů – té minimalistické, kontemplativní či přímo terapeutické. 

Po domácích pokusech z karantény se Diviš s Procházkou rozhodli rozvíjet tento přístup ke hře na akademické půdě. V září 2020 jejich společná práce vyústila v unikátní projekt V zahradě, kdy opustili koncertní sál, své kompozice ušili na míru Meditační zahradě HAMU. Od té doby představují bicí nástroje v dalších nezvyklých polohách, přinášejí je na zajímavá místa a představují je v kontextu, který věří, že se může posluchače dotknout ještě jiným způsobem než při tradičním koncertu. Kromě společných koncertů na sebe v poslední době upozorňují svou skladatelskou činností. Jejich kompozice zazněly v Sále Martinů, v pražském CAMPu u příležitosti slavnostního vyhlášení architektonické soutěže o novou budovu Vltavské filharmonie nebo v Sukově síni Rudolfina v rámci koncertu komorního cyklu České filharmonie.