Tomáš Jamník a mladí romantici ve Waltersdorfu - Lípa Musica

3.10.2024, 19:00 – 20:30

„Vrcholem koncertu je pro mě určitě Mendelssohnův oktet. Patří mezi nejznámější skladby komorní hry, avšak není tak často uváděný. Je to dáno jak jeho větším obsazením, tak i jeho poměrnou technickou náročností. Sám jsem jej prováděl ve svém životě již čtyřikrát v různých obsazeních. Věřím, že jubilejní pátá sestava bude špičková!“ Tomáš Jamník

Lípa Musica přiváží do německého Waltersdorfu inspirující energii mládí, kterou zde reprezentují stipendisté Akademie komorní hudby a nadace Villa Musica. Skupinu nadějných a již zkušených mladých interpretů umělecky vede violoncellista Tomáš Jamník.

„Pro spoluúčinkování jsem vybral mladé ostřílené hráče a hráčky Akademie komorní hudby, neboť s nimi na pódiu vystupuji často a vždy je to dechberoucí zážitek. Naší společnou motivací je přinést na pódium jiskru energie, kterou společně s posluchači rozfoukáme do plamene.“ Tomáš Jamník

Jamník je mladým muzikantům vynikajícím předobrazem špičkového interpreta klasické hudby, který se ovšem nestal konzervativním a zahleděným do své kariéry. Místo toho pomáhá růst dalším okolo něj, vytváří pro ně projekty a platformy, z nichž jednou je právě Akademie komorní hudby.

Zajímá Vás, jak Akademie komorní hudby funguje a jaká je role Tomáše Jamníka? Poslechněte si festivalový podcast s violoncellistou Tomášem Jamníkem.

Kde: Waltersdorf, evangelicko-luteránský kostel

Foto: Tomáš Jamník © Herbert Slavík, Akademie komorní hudby © Petra Hajská