Čtvero ročních dob s Josefem Špačkem - Lípa Musica

4.10.2024, 19:00 – 20:10

Barocco sempre giovane, to jsou smyčce, basující theorba, barokní kytara, cembalo, toto kombo Josef Špaček koření, zesiluje a umocňuje. Na podiu se snoubí preciznost a vášeň.

Obecenstvo v Turnově čeká provedení Vivaldiho ikonického díla ve skvostném obsazení. Prvních houslí se chopí charismatický Josef Špaček, světově uznávaný sólista a hostující koncertní mistr České filharmonie. Vivaldiovský večer kromě Čtvera ročních dob podtrhuje také završení programu houslovým koncertem Grosso Mogul.

„Vivaldi byl za svého života superstar, a jeho koncert pro housle Grosso Mogul, byl rock’n’roll své doby. Těším se, že to na koncertě pro vás, milé publikum, pořádně rozbalíme!“ Josef Špaček

Josef Špaček je festivalovému publiku dobře známý zejména ze dvou sezón, kdy se ujal postu uměleckého garanta festivalu Lípa Musica. Nyní se před své publikum vrací opřen o energický soubor Barocco sempre giovane. Náboj a šťávu jejich provedení „Čtveráků“ dodává inspirace poznámkami a návodnými verši, kterými skladatel své dílo obohatil. Výsledkem je bezpočet momentů, kdy každá z vět zní nově a neotřele.

„Když člověk najde třeba zmínku o tom, že tady je tóny znázorněno štěkání psa nebo, co já vím, opilecky okořeněné podzimní hony, je to pro hravé interprety přímo ráj.“ Josef Špaček

Barocco sempre giovane se za 20 let své existence stal uznávaným tělesem nejen pro interpretování barokní hudby, zabývá se i skladateli 19. století nebo soudobými autory. Nyní se však s Vivaldim navrací ke svým skutečným kořenům, tedy k italskému baroku.

Kde: Turnov, kostel Narození Panny Marie

Foto: Josef špaček © Radovan Šubín, Barocco sempre giovane © Daniel Havel