H Is For Hear. Slyšet obraz a vidět zvuk - Lípa Musica

5.10.2024, 19:00 – 20:20

„Hudbu s obrazem se snažím intenzivně propojovat už více jak 10 let. Reagovat obrazem na zvuky a vytvářet zvuky v reakci na obraz je vždy velkou výzvou. Pokaždé je to jiná platforma, jiný formát, jiní lidé, kteří ale dokáží vytvořit zajímavý komunitní prostor, ve kterém je možné vidět zvuk a slyšet obraz.“ Patrik Hábl

Benefiční koncert pro Ozvěnu je tak trochu bonusem letošního ročníku. Na začátku byla myšlenka obléknout festival do originálního uměleckého díla. Té byl nakloněn malíř Patrik Hábl, který nakonec kývl i na přímou interakci s festivalovým publikem v podobě výtvarně-hudební performance. A tak se zde po čase opět setká s Michalem Ratajem, inovativním hudebníkem věnujícím se elektronické hudbě, aby spolu znovu zažili dobrodružství a magii spojenou se vznikem díla, při kterém spolu hudba a obraz komunikují, a vzájemně se inspirují. V kostele mistra Jana Husa v České Lípě se do tvorby zapojí ještě trumpetista Oskar Török.

Společný projekt Michala Rataje a Oskara Töroka Letters from Sounds pak inspiroval k názvu tohoto večera věnovaného dětem se sluchovým postižením. Jestli vás zajímá, jaký obraz uslyšíme a jakou hudbu uvidíme, musíte přijít, vše zažít a možná proces svou přítomností ovlivnit.

Kde: Česká Lípa, kostel Mistra Jana Husa

Foto: Patrik Hábl, Michal Rataj a Oskar Török © Nguyen Phuong Thao