Kurz historické kuchyně – cukrové ozdoby - NZM Praha

25.9.2024, 10:00 – 17:00

Kurz Vás zavede na kulinářskou cestu časem za historií gastronomie s praktickými dovednostmi dekorativní historické práce s cukrem. Tento jednodenní kurz Vám dá příležitost procvičit si dávno zapomenuté dobové cukrářské techniky a současně se ponořit do dob, kdy se cukr vyvažoval zlatem a jeho používání bylo znakem vysokého společenského postavení a luxusu.

Cena vstupenky: 6000 Kč
Kurz historické kuchyně – cukrové ozdoby - NZM Praha
  • Adresa:
    Kostelní 1300/44
    Praha 7 170 00

Vydáte se s námi do dob, kdy se cukr nepoužíval jen jako sladkost, ale i jako lék či stavební materiál.

Lektor: Ivan Day

Britský spisovatel, historik a propagátora gastronomie. Ivan se s Vámi podělí o své poznatky získané během desetiletí výzkumu a přinese i některé poklady ze své rozsáhlé sbírky historických kuchařek, zmrzlinových forem a dalšího kulinářského náčiní.

  • Cena: 6 000 Kč
  • Součástí kurzu je občerstvení v průběhu dne a oběd.
  • Veškeré ingredience, vybavení a recepty budou k dispozici na místě.
  • Kurz bude probíhat v angličtině.

Co se na kurzu naučíte?

Kurz poskytne účastníkům základní zkušenost s používáním historických cukrářských forem na tragant a marcipán, a to za použití původního historického vybavení, materiálů a technologií, které jsou dnes již víceméně zapomenuté.

S využitím původních postupů nejprve společně vytvoříme cukrovou hmotu z prosetého nejjemnějšího bílého cukru a tragantu (pryskyřice kozince). Tato hmota je jemnější než kaolinová hmota pro výrobu porcelánu. Následně budeme společně cvičit svou dovednost vytvářet pomocí historických dřevěných cukrářských forem dekorativní prvky pro zdobení dortů či vytváření cukrového nádobí, soch nebo celých staveb. Práce to není vůbec jednoduchá, ale s pomocí Ivana Daye objevíte taje tvorby těch nejjemnějších cukrových dekorací. Při práci budeme používat i původní dřevěné formy z 19. století.

Nejsou nutné žádné předchozí zkušenosti práce s cukrem, jen nadšení a ochota spolupracovat s ostatními milovníky historie jídla a stolování.

Kapacita kurzu je omezena.