Výstava Ukrajinská pole orná a válečná - NZM Praha

28.5.2024, 9:00 – 3.11.2024, 17:00

Z Ostravy do Prahy se přesunula výstava Ukrajinská pole orná a válečná, která je součástí projektu Putinův hlad. Pražská instalace ale vypadá jinak a je rozmístěna na více místech.

Výstava Ukrajinská pole orná a válečná - NZM Praha
  • Adresa:
    Kostelní 1300/44
    Praha 7 170 00

V NZM Praha máme v jedné z obrazovek její panelovou část, která přibližuje základní fakta o fungování ukrajinského zemědělství před vypuknutím války a především nesmírné škody a s nimi související problémy, které válka na Ukrajině působí. 

Výstava představuje podmínky, v jakých ukrajinské zemědělství fungovalo, na jakou výrobu se orientovalo a jak významnou roli v produkci určitých zemědělských komodit hrálo. V další části jsou představeny škody a obtíže, jež válka ukrajinským zemědělcům a obchodníkům způsobuje. Kvůli dnešnímu globálnímu provázání dodavatelskoodběratelských řetězců ovlivnily a ovlivňují problémy způsobené ruskou agresí ceny potravin v různých částech světa. Úmyslné ničení ukrajinského zemědělství ze strany Ruska je tak třeba chápat jako součást hybridní války, ve které se nacházíme i my. S ohledem na aktuálnost konfliktu reflektuje výstava stav ukrajinského zemědělství do září 2023.
Výstava je také doplněna o dva historické exkurzy, jež se současnou agresí souvisí. Jde o připomenutí hladomorů, které probíhaly na sovětské Ukrajině ve 20. století, a také o připomenutí staveb, které byly realizovány na území dnešní Ukrajiny Vítkovickým horním a hutním těžířstvem a nástupci tohoto podniku. Výstavní panely jsou umístěny na zastávce Hradčanská Praha 6.

Jádro výstavy tvoří tři autentické exponáty – vraky zemědělských strojů, které byly poškozeny na jaře roku 2022 v důsledku ruské invaze na Ukrajinu. Stroje nejsou záměrně konzervovány, jedná se o autentický stav z míst, která byla následně osvobozena ukrajinskou armádou. Stroje symbolizují nezvratné škody, jež válka stále působí. Kvůli značné destrukci traktoru a kombajnu je reálná prezentace doplněna jejich 3D modely prostřednictvím rozšířené reality. Stroje jsou symbolicky umístěny před budovou Velvyslanectví Ruské federace na Praze 6.

Mimo originální artefakty je také součástí výstavy i virtuální realita, která diváky přenese prostřednictvím krátkých 360° scén do poškozených zemědělských podniků na Ukrajině. Snímek se odehrává poblíž města Izyum v Charkovské oblasti. Ničivé následky konfliktu jsou jasně viditelné na zemědělských podnicích a strojích. Divákům je umožněno prozkoumávat okolí farem a stát se tak přímými svědky dopadů války na ukrajinské zemědělství. Právě tuto část výstavy můžete vidět v Národním zemědělském muzeu v Praze. 

Nové pojetí výstavy ve veřejném prostoru je součástí projektu Ministerstva vnitra České republiky „Putinův hlad“. Záštitu nad výstavou převzali prezident republiky Petr Pavel, ministr zemědělství Marek Výborný, ministr vnitra Vít Rakušan, ministr kultury Martin Baxa, hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška a primátor statutárního města Ostravy Jan Dohnal.