Výstava Čižba – umění jemné a líbezné - NZM Kačina

1.1.2024 – 31.12.2024, 23:59

Jak a proč lidé lovili drobné ptactvo představuje nová výstava na Kačině. Výstava je umístěna v prvním patře zámku.  Výstava chce ukázat nejen různé historické  techniky chytání ptáků, ale i odraz čižby ve společnosti – ve výtvarném umění, beletrii, dramatické tvorbě a hudbě. Výstava si klade za cíl přiblížit návštěvníkům obor lidské činnosti, který si přes své některé stinné stránky nezaslouží upadnout v zapomnění.

Cena vstupenky: 180 Kč
Výstava Čižba – umění jemné a líbezné - NZM Kačina
  • Adresa:
    Svatý Mikuláš 51
    Svatý Mikuláš 284 01

Pro ty, kteří nevědí, co si pod tímto slovem představit, je čižba (ptáčnictví) chytání drobných ptáků pomocí různých technik (sítě, oka, lep, pasti) za účelem získání potravy nebo chovu v klecích pro zpěv a obveselení.
Od středověku až do 19. století byla v našich zemích velmi rozšířená. Provozovala se jako druh obživy nejchudších vrstev i jako záliba šlechty a duchovenstva. V nezákonné podobě přetrvala do 20. století a pravděpodobně se v utajení vyskytuje v malé míře dodnes. Ve většině civilizovaného světa se ale přeměnila v amatérskou ornitologii spočívající v pozorování a ochraně ptactva.