Výstava Černý motýl v Muzeu romské kultury

17.5.2024, 10:00 – 31.12.2024, 18:00

Výstava Černý motýl Muzea romské kultury představí inspirativní i provokativní osobnost — Kibu Lumberg (*1956), umělkyni, spisovatelku a lidskoprávní aktivistku. Název výstavě dalo klíčové dílo Kiby Lumberg, instalace Černý motýl, která byla v roce 2007 vystavena na Benátském bienále v historicky prvním romském pavilonu. Černý motýl je stejně tak názvem první části jejího autobiografického románu z trilogie Memesa, kterou letos, v češtině poprvé, vydá nakladatelství romské literatury KHER.

Výstava Černý motýl v Muzeu romské kultury
  • Adresa:
    Bratislavska 246
    Brno 602 00

V konzervativní a silně patriarchální kultuře finské romské komunity Kale, v níž Kiba Lumberg vyrůstala, přijímají dospívající dívky svou tradiční ženskou roli jakýmsi přechodovým rituálem: obléknou si těžkou sametovou sukni. Sukně symbolizuje jejich status, nekonformní Kiba Lumberg ji však vnímá jako vězeňskou uniformu. Proti tradici se vzbouřila a společenství opustila. Následně prolomila tabu mlčení, když ve finské společnosti svou tvorbou otevřela citlivé i bolestné téma podřízeného postavení žen a dětí mezi Kale. Dočkala se za to kritiky i výhrůžek smrtí.

Dílo Kiby Lumberg hluboce ovlivnily její osobní zkušenosti s vícenásobnou marginalizací skrze etnický původ, gender a sexuální orientaci. Ve své tvorbě zkoumá témata jinakosti, svobody a samoty. Nemůže jinak, takový je její život. Svými obrazy a knihami sděluje nepopsatelné. Odsud plyne síla i přesah jejího díla — vyjadřuje emoce, s nimiž se dokáže ztotožnit každý.

Přijměte tuto novou výstavu Muzea romské kultury Černý motýl, plnou zářivých barev a symbolů, jako výzvu k zamyšlení i diskusi.

Otevírací doba

Úterý–neděle:
10–18 h. Poslední vstup do výstavních prostor je v 17.15 h.

www.rommuz.cz