Výstava Tiché vzlety Davida Škaroupky v Arnoldově vile

24.7.2024 – 6.9.2024, 23:59

Muzeum města Brna ve spolupráci s mladým, ale již výrazně se prosazujícím sochařem Davidem Škaroupkou, představuje výstavu Tiché vzlety. Výstava bude k vidění v interiérech i exteriérech Arnoldovy vily od 24. července do 6. září 2024.

Arnoldova vila, svou vertikalitou a architektonickým významem, předjímá dnešní vnímání této brněnské lokality jako sídla úspěchu, bohatství ducha a tvořivosti. Škaroupkovy sochy, které se vyznačují precizním řemeslným zpracováním a fascinací přírodními materiály, se zde stávají mostem mezi minulostí a současností. „Jsme velmi rádi, že můžeme veřejnosti představit výstavu Davida Škaroupky právě v Arnoldově vile. Tato jedinečná lokalita, bohatá na architektonické skvosty včetně slavné vily Tugendhat, poskytuje ideální kulisu pro Škaroupkovu tvorbu. Jeho sochy, které reflektují čistotu formy a funkcionalistický design, zde nacházejí svůj přirozený prostor,“ uvedl ředitel Muzea města Brna, Zbyněk Šolc.

David Škaroupka ve své tvorbě zosobňuje krásu a strukturalitu materiálů. Jeho díla evokují vzpomínky a archetypální vzorce, čímž návštěvníkům nabízí nejen estetický zážitek, ale i hlubší kontemplaci. Témata jako ženskost, ladnost, peří a křídla jsou v jeho dílech přítomná jako symboly potenciálního letu a svobody. „Tvorba pro mě znamená spojení s materiálem a hledání jeho vnitřní krásy a struktury. V Arnoldově vile, která sama o sobě nese významnou historickou a estetickou hodnotu, jsem se snažil zprostředkovat své reflexe a vize. Věřím, že návštěvníci ocení harmonii mezi sochami a prostorem, ve kterém jsou vystaveny,“ říká autor výstavy David Škaroupka.

Škaroupkova díla nejsou jen výzvou pro oko, ale i pro mysl. Pobízejí k osvobození od zatížené mysli a ke ztišení, které je klíčem k pochopení a vnímání jemné krásy tvarů a materiálů. Jeho sochy jsou tichým plachtěním na radosti z tvaru, nabízejí návštěvníkům možnost nalézt krásu v prosté přítomnosti.

Výstava Tiché vzlety nabídne nejen estetický zážitek, ale také hluboké zamyšlení nad krásou a strukturou materiálů v kontextu historického prostředí Arnoldovy vily.