Magičtí Lucemburkové ve Valašském Meziříčí

V Muzejním a galerijním centru v zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí je k vidění velká výstava Magičtí Lucemburkové. Výstava představuje příběh Lucemburků v českých zemích od příchodu Jana Lucemburského až po smrt Zikmunda Lucemburského.

Magičtí Lucemburkové ve Valašském Meziříčí
  • Adresa:
    Zámecká 3
    Valašské Meziříčí 757 01

Hlavní exponáty výstavy představují čtyři lucemburské koruny, česká, říšská královská, říšská císařská a „železná“ lombardská. Jejich přesné repliky pro výstavu vytvořil zlatník a mistr svého řemesla Jiří Urban a kromě historické a estetické hodnoty je zajímavá i skutečnost, že tyto koruny se již pravděpodobně nikdy nesejdou na jednom místě. Velmi cenné exponáty dále představují rukopisy z knihovny Václava IV., které můžeme považovat za dokonalé repliky originálů, nebo vzhledem ke způsobu, jakým středověké knihy vznikaly, za další opisy. Výstavu pak doplňují modely hradů a jiných důležitých staveb, textové panely s kompletní lucemburskou historií nebo modely středověkých strojů.

Vystavenou kolekci zapůjčil Muzejnímu a galerijnímu centru autor a majitel výstavy JUDr. Oldřich Beneš. Výstava je k vidění do poloviny září. Více informací o otevírací době a vstupném na www.magc.cz.