mimoOs & kol.: TETSU - Studio Alta

21.9.2024, 18:00 – 19:30

TETSU je taneční kvintet, který vznikal v úzkém propojení s hudební kompozicí.

mimoOs & kol.: TETSU - Studio Alta
  • Adresa:
    U Českých loděnic 4,
    Praha 8 – Libeň, 180 00

Základem struktury hudební kompozice i celého díla je inspirace čínským systémem wuxing (v Japonsku známý jako gogyō). Tento systém holisticky pojmenovává pět fází, procesů, elementů, pohybů… – objevujících se ve vesmíru, v přírodě či v životě člověka. Podobné fenomény lze najít i v evropském prostředí, v pohanských nebo keltských zvycích, kterými se tvůrčí tým inspiroval.

Na TETSU lze nahlížet jako na oheň, kolem kterého sedíme, tančíme, žijeme. Vnímáme jak sílí i slábne, někdy od jeho záře potřebujeme odvrátit zrak, jindy ho zase chceme fouknutím rozdmýchat. Můžeme se zadívat do jeho mihotavých plamenů, spojit se skrze ně s archetypy lidstva či s osobními vzpomínkami. Možná si po chvíli všimneme, jak se při pohledu na oheň jemně hýbeme ve společném rytmu… V rytmu připomínajícím tlukot srdce. Co všechno může vibrovat a procházet zúčastněnými těly prostřednictvím takového skupinového zážitku? Zážitku, který je podmíněn energií tanečnic a tanečníků v souhře s nezastavujícím se proudem hudby a pohybu?

TETSU je oslavou pohybu a životní energie. Je energií, která nás tvaruje. TETSU je železem, které kuje pět tančících těl v atmosféře měnících se dynamických, tonických a rytmických fází hudby.

Projektový management a produkce: Barbora Janáková
Koncept a choreografie: Peter Šavel
Pohybový materiál a tanec: Barbora Janáková, Eva Priečková, Silvia Sviteková, Andrej Štepita, Jaro Viňarská, alternace: Miroslava Stašková. Hudba: Marián Zavarský
Alternace: Miroslava Stašková, Peter Šavel
Světelný design a technika: Juraj Čech. Kostýmy a scénický vizuál: Laura Štorcelová
Produkce: Andrea Tušimová
PR: Juraj Bilény, Kateřina Šipöcz Svobodová
Stáž: Irene Márquez
Výroba kostýmů: B.C.M. Fashion style. Bulletine: Kateřina K. Cvečková
Video záznam: Noro Knap
Grafický design: Ivana Kleinová
Fotografie: Nina Pacherová
Produkce: mimoOs
Koprodukce: Studio ALTA, Nová Cvernovka
Partneři: Fond na podporu umění, Bratislavský samosprávný kraj, Erasmus+, Tělocvična – Rezidenční centrum pro Tanec a performativní umění (koordinuje: Platforma pro současný tanec), NuDanceFest, TELOHRA, BRaK, Nadace VÚB, Nadace města Bratislavy
Rezidence: International Visegrad Fund, Studio ALTA, A-I-R 2022 REZI.DANCE v lese Komařice

Tvorbu a uvedení představení z veřejných zdrojů podpořil Fond na podporu umění.