Nová stálá expozice Labyrintem - GASK

Galerie Středočeského kraje otevřela v sobotu 29. června 2024 novou sbírkovou expozici, která svým nehistorickým pojetím naváže na úspěšný projekt Stavy mysli / Za obrazem, vyznamenaný v roce 2015 národní cenou Gloria musaealis.

Cena vstupenky: 120 Kč
Nová stálá expozice Labyrintem - GASK
  • Adresa:
    Barborská 51
    Kutná Hora 284 01

Nová expozice, koncipovaná jako výzva k putování LABYRINTEM, je volně inspirována knihou Tisíc tváří hrdiny amerického religionisty a etnologa Josepha Campbella (1904–1987), který zkoumal společné základy mýtů, bájí i náboženských nauk.

Při hledání správného klíče k podobě nové stálé expozice GASK nás inspiroval současný, dramaticky se měnící svět, plný výzev, zvratů a krizí, v němž jsme každý protagonistou svého vlastního životního příběhu. Zásadní myšlenka výstavního projektu volně navazuje na výzkum amerického etnologa a religionisty Josepha Campbella (1904–1987), který objevil v mýtech, bájích a náboženstvích překvapivé shody a na jejich základě sestavil tzv. monomýtus, univerzální koncept hrdinské cesty se třemi hlavními etapami a charakteristickou dramatickou strukturou: Poutník opouští svůj známý svět, aby se vydal vstříc výzvám. Vykročí do neznáma, kde se setkává s překážkami a démony, ale také s průvodci a pomocníky. Čelí nástrahám, bojuje sám se sebou i s vnějším světem, a když je dobrodružství u konce, vrací se proměněn zpět.

Soubor tvořící expozici – cestu Labyrintem – představuje tematicky koncipovaný výběr uměleckých děl ze sbírky GASK od počátku 20. století do současnosti s důrazem na akvizice z posledních deseti let. Uspořádání děl je paralelou archetypální cesty, během níž návštěvník-poutník prochází jednotlivými fázemi poznání, sebepoznání či identifikace prostřednictvím setkání s uměleckými díly. Jako pomyslná červená nit ho od počátku provází i krátké textové evokace.

Architektonické a výtvarné řešení expozice vstupuje do dialogu s dynamikou prostoru, vytváří kontrasty světla a stínu, napětí i uvolnění. Nabízí celou škálu atmosfér – od dramatických zahuštěných vjemů na jedné straně, až po zcela odlehčené a prázdné prostory, určené ke spočinutí, zamyšlení či nabrání sil. Dvě hlavní křídla expozice propojují názvy jedenadvaceti tematických okruhů, s nimiž se divák během své návštěvy setkává. Expozice Labyrintem je zároveň otevřena vstupům a intervencím ze strany umělců, performerů, teoretiků a edukátorů, které přinesou další pohledy, interpretace a poznání.