Závěrečný koncert - Janáčkova filharmonie Ostrava

Japonsko-kanadská houslistka Karen Gomyo společně s JFO provede Koncert pro housle a orchestr Antonína Dvořáka – perlu české houslové literatury.

Cena vstupenky: od 430,- Kč
Závěrečný koncert - Janáčkova filharmonie Ostrava
  • Adresa:
    Zahradní 1741,
    Moravská Ostrava a Přívoz, 702 00

Antonín Dvořák
Koncert pro housle a orchestr a moll op. 53

John Adams
The Chairman Dances (Předsedovy tance), foxtrot pro orchestr

Zoltán Kodály
Tance z Galanty

 

Karen Gomyo – housle
Janáčkova filharmonie Ostrava
Gilbert Varga – dirigent

Koncert pro housle a orchestr Antonína Dvořáka je perlou české houslové literatury. Do jeho hudební podoby významně zasáhl jeden z nejvýznačnějších houslových virtuosů druhé poloviny 19. století Joseph Joachim, s nímž se Dvořák seznámil prostřednictvím Johannese Brahmse. Japonsko-kanadská houslistka Karen Gomyo, která dílo společně s JFO provede, je vyhledávanou sólistkou, jež pravidelně spolupracuje s předními světovými orchestry.

Skladatel John Adams je jednou z ikon současné americké hudební kultury a významný představitel tzv. hudebního minimalismu. Orchestrální foxtrot Předsedovy tance vznikl v roce 1985 v Číně a podle Adamse představuje reakci – čistě hudební – na neodolatelný obraz mladičkého Maa Ce-tunga tančícího foxtrot se svou milenkou Ťiang Čching, bývalou královnou čínských béčkových filmů a budoucí madam Mao, která byla myslí i duší čínské kulturní revoluce.

Ve tvorbě maďarského skladatele Zoltána Kodálye se spájí dědictví západoevropské hudby s vlivy živelné maďarské lidové hudby. Tance z Galanty z roku 1933 jsou skladatelovou vzpomínkou na dětství, které v tomto slovenském městě prožil. Lidová hudba místního regionu společně s tématy převzatými ze starobylé sbírky maďarských tanců publikované roku 1800 se staly základem orchestrálního pásma sedmi tanců, které vrcholí závěrečným čardášem.