Táborská setkání

13.9.2024 – 15.9.2024, 23:59

Když se řekne Tábor, vybaví se většině lidí Jan Žižka v doprovodu husitských bojovníků. A název města opravdu pochází z této doby. Husité jej nejspíše zvolili jako odkaz na biblickou horu Tábor, může jít ale i o odvozeninu výrazu tabur, kterým se v maďarštině označuje vojsko v obranném postavení.

V křivolakých uličkách potkáváte husitské zbrojnoše, šlechtice i žebráky, noční tmou se nesou tóny středověké hudby a řinčení zbraní a medovina teče proudem. Že jste se ocitli ve středověku? Ale ne, to se jen konají každoroční slavnosti, kdy se vlády nad městem ujímá husitský vojevůdce Jan Žižka z Trocnova a symbolicky přebírá vládu nad Táborem. Za rachotu bubnů a světel pochodní slavného hejtmana doprovází zástup jeho husitských bojovníků.

Slavný husitský vojevůdce sehrál důležitou roli v budování města i při vzestupu jeho moci a slávy. Roku 1419 se podílel na defenestraci na novoměstské radnici a v témže roce odešel s dalšími radikálními husity do Plzně, odkud byl však donucen k ústupu a útočiště nalezl v nově osídleném městě Tábor. Táborská strana ho zvolila jedním ze čtyř hejtmanů a v této funkci dosáhl další vojenské úspěchy.

  1. ročník festivalu Táborská setkání bude připomínat 600 let od úmrtí táborského hejtmana Jana Žižky z Trocnova a 40 let partnerství s německým městem Kostnice.

A na co se můžete těšit konkrétně? V pátek večer ozáří Žižkovo náměstí ohňový průvod s hejtmanem Janem Žižkou. Poté bude následovat novinka, a to slavnostní audiovizuální, světelná a ohňová ceremonie, která bude vyprávět o zrození, životě a skonu slavného husitského vojevůdce Jana Žižky. Páteční večer zakončí Harmálek Orchestr, originální uskupení, které se rozhodlo inovovat českou dechovkovou tradici a přiblížit ji všem stranám společnosti v moderním, dravém a mladém provedení. Středověké tržiště na Tržním náměstí bude lákat na pestrou nabídku řemeslných výrobků a lahodné občerstvení.

Sobotní novinkou bude Zbrojnice na Špitálské náměstí. Středověký Tábor na Velkém šanci se promění do dobového ležení s ukázkami historických řemesel. Nebude chybět loňská novinka Katovská ulička, Ulička chudiny, Táborský jarmark na nám. Mikuláše z Husi, Dětský ráj a ohňostroj nad Jordánem. Hudebními hvězdami večera budou Ewa Farna a Janek Ledecký.

To a mnohem víc vám nabízejí Táborská setkání, která se konají 13.-15. září 2024.

www.taborskasetkani.eu