Prague Philharmonia. D. Šostakovič - Violoncellový koncert č. 1

4.3.2025, 19:30 – 21:30

Hned dvě zahraniční hvězdy přivítáme na šestém orchestrálním večeru – dirigenta Anguse Webstera a violoncellistu Istvána Várdaie.

Cena vstupenky: 200 - 1300 Kč
Prague Philharmonia. D. Šostakovič - Violoncellový koncert č. 1
  • Adresa:
    Alšovo nábřeží 79/12
    Praha 1, 110 00

Skladba Svítání „Dawning“, kterou současný britský skladatel Huw Watkins napsal v roce 2020 na objednávku Symfonického orchestru Indianapolis, se zařadí mezi další české premiéry této sezony. O tu světovou se před několika lety postaral právě dirigent a klavírista Angus Webster, jehož Watkinsova akademicky vybroušená, přesto však velice posluchačsky přístupná hudba okouzlila natolik, že ji zařadil i na program svého pražského debutu.

Večer se však v modernistickém duchu ponese i nadále, a to díky Prvnímu violoncellovému koncertu Dmitrije Šostakoviče, který patří mezi vůbec nejnáročnější a nejhranější díla koncertní literatury. Sólového partu se ujme maďarský violoncellista István Várdai, držitel první ceny prestižní soutěže ARD v Mnichově a současný umělecký ředitel Komorního orchestru Franze Liszta.

Program tohoto večera uzavře technicky náročná Schumannova Symfonie č. 2, která „je plná slunečního svitu“, jak říká dirigent Angus Webster, jehož ke skladbě váží výrazné vnitřní sympatie.

Program:
Huw Watkins - Svítání "Dawning" (česká premiéra)
Dmitrij Šostakovič - Koncert pro violoncello a orchestr č. 1 Es dur, op. 107
Robert Schumann - Symfonie č. 2 C dur, op. 61

Účinkující:
Prague Philharmonia
István Várdai - violoncello
Angus Webster - dirigent