Koncert Pěveckého sboru Catena musica z Frýdku-Místku

8.9.2024, 15:00 – 16:00

Koncert Pěveckého sboru Catena musica z Frýdku-Místku se koná v rámci programu Dny evropského kulturního dědictví.

Cena vstupenky: zdarma Kč

Předchůdce souboru Catena musica byl založen v roce 1980 a působil pod názvem Komorní sbor PS Janáčka. Jeho první členové přišli z dívčí skupiny Sluníčko a pěveckého sboru Janáček Frýdlant n.O. Sbor založil jako součást PS Janáček a do dnešních dnů umělecky vede dirigent Luboš Ivánek. Původně sbor zkoušel ve Frýdlantu nad Ostravicí. V roce 1993 přesunul své působiště do Frýdku-Místku a stal se samostatným subjektem. 

V této době sbor zpíval zejména starou duchovní a světskou hudbu. Vystupoval především na hradě Hukvaldy a později i na Helfštýně, kde pro svůj repertoár našel přirozené středověké prostředí.

V dalším období se Catena musica začíná aktivně věnovat spolupráci s Magistrátem města Frýdku-Místku. Koncertuje na frýdeckém zámku, vystupuje na jarmarcích a různých kulturních akcích. V adventním období zpívá české, evropské i světové koledy, jejichž repertoár každoročně rozšiřuje.

V současné době má sbor 21 stálých členů. Pravidelně vystupuje na mnohých hudebních festivalech doma i v zahraničí, podílí se např. na programech Dnů evropského dědictví nebo Noci kostelů. V neposlední řadě se angažuje i v charitativních projektech, zejm. v koncertech pro seniory v domovech důchodců a pokojného stáří.

Spirituály a gospely, domorodé skladby a jazzová moderna - to jsou novější hudební žánry, kterým se sbor věnuje. Písně plné citu, ve kterých se mísí spontánnost a bezprostřednost amerických černochů s kulturními vlivy africké lidové hudby. Tyto skladby dokáží oživit každé naše koncertní vystoupení.

Catena musica v překladu znamená pouto hudby. Název vyjadřuje náš vztah ke sborové hudbě, která nás k sobě navždy připoutala. Zpíváme sami sobě i našim posluchačům pro radost, hudba je pro nás alternativou k dnešní překotné a uspěchané době.

Více zde: https://www.catenamusica.cz/