EHD – Litoměřice se Severočeskou galerií výtvarného umění

13.9.2024, 10:00 – 15.9.2024, 20:00

V září 2024 se již tradičně připojíme k mezinárodním Dnům evropského dědictví (European Heritage Days – EHD). Významný kulturně poznávací svátek, který se v Evropě připomíná pod záštitou Rady Evropy každoročně již od roku 1985, zpřístupňuje veřejnosti historické památky, muzea, galerie a další kulturní místa, která reprezentují bohatství a různorodost evropského kulturního dědictví. Otevírá možnost objevovat a poznávat historii, tradice a kulturní hodnoty Evropy a posiluje tak povědomí o jejich významu pro současnou společnost.

Během Dnů evropského dědictví vás pozveme do všech našich významných nemovitých kulturních památek, jež v centru městské památkové rezervace Litoměřice spravujeme, a navíc vám v nich nabídneme bohatý doprovodný program. Již v sobotu 7. září se připojíme ke Dnům otevřených ateliérů v Art District Litoměřice, v jehož rámci připravujeme volné vstupy do expozic Diecézního muzea v Litoměřicích a Muzea insitního umění, následující zářijový víkend se již můžete těšit na hlavní sváteční program. V pátek 13. září v podvečer se v sekularizovaném kostele Zvěstování Panny Marie odehraje benefiční akustický koncert známého českého kytaristy, skladatele a zpěváka, Ladislava Křížka. V sobotu 14. září dopoledne proběhne originální pohybový workshop ve venkovní instalaci soch Jana Dostála: Ocelový dialog, odpoledne vás pozveme do hlavní výstavní budovy na komentovanou prohlídku aktuální výstavy Ve stínu stromů a poté do kostela Zvěstování Panny Marie na komentovanou prohlídku výstavy Patrika Hábla: Depositum. Sváteční program uzavřeme koncertem profesionálního hráče na didgeridoo, Ondřeje Smeykala, který se představí v neděli 15. září v kostele Zvěstování Panny Marie.

Vstupné na benefiční koncerty, které v průběhu Dnů evropského dědictví v kostele Zvěstování Panny Marie připravujeme, bude dobrovolné a jeho výtěžek bude věnován na veřejnou sbírku k podpoře projektu Revitalizace kostela Zvěstování Panny Marie. Přispět na transparentní účet této sbírky (6131854329/0800) a podpořit tak péči o zachování a postupnou obnovu této významné barokní kulturní památky můžete i mimo sváteční Dny evropského dědictví.

Pro více informací sledujte naše webové stránky, Facebook a Instagram.

Dny evropského dědictví – program:
pátek 13. září

18 hod.: Láďa Křížek – akusticky (kostel Zvěstování Panny Marie, Jezuitská ul.)
sobota 14. září

10 hod.: pohybový workshop ve venkovní instalaci Jana Dostála: Ocelový dialog (parkán, Michalská 29/7)
14 hod.: komentovaná prohlídka výstavy Ve stínu stromů (Michalská 29/7)
16 hod.: komentovaná prohlídka výstavy Patrika Hábla: Depositum (kostel Zvěstování Panny Marie, Jezuitská ul.)
neděle 15. září

18 hod.: Ondřej Smeykal – didgeridoo (kostel Zvěstování Panny Marie, Jezuitská ul.)