Opavské stopy: festival Bezručova Opava oslavuje 800 let města

2.9.2024 – 30.9.2024, 23:59

Vydejte se za kulturním dobrodružstvím na Bezručovu Opavu. Nejstarší multižánrový festival v Česku vás zve k objevování fascinující historie a umění Opavy, která letos slaví 800 let od udělení městských práv.

Jako poctu ke kulatému výročí nese 67. ročník festivalu téma „Opavské stopy“. Od 2. do 30. září se tak ve městě setkáte s díly umělců, kteří v něm žili, tvořili nebo jsou s ním jinak spjati.

Bezručova Opava přináší více než 55 jedinečných programů, které zahrnují hudbu, divadlo, literaturu, výtvarné umění, film i besedy s významnými osobnostmi. Chybět nebude tradiční autobusový výlet na Lysou horu po stopách Petra Bezruče.

Nechte se přenést do 17. a 18. století skladbami opavských hudebníků v podání Ensemble Damian. Milovníci hudby si přijdou na své i na dalších koncertech, kde zazáří umělci jako Vladimír Merta nebo Iva Bittová, jejíž legendární projekt Bílé inferno festival zakončí.

Pro fanoušky literatury jsou připravena autorská čtení i představení nových publikací. Výjimečné je také sochařské sympozium, na kterém současní opavští sochaři navrhnou nová díla do veřejného prostoru města, nebo fascinující multisenzorické instalace Zahrada světla.

Festival Bezručova Opava je příležitostí, jak prožít jedinečné září a objevit krásy města, které si své místo na mapě české kultury rozhodně zaslouží.