Přednáška Buddhismus na Západě - CEROP Kolín

19.9.2024, 19:00 – 20:00

přednáší Jakub Kadlec, žák Lamy Oleho Nydahla

Zveme vás na mezinárodní putovní výstavu, která představí historické milníky buddhismu Diamantové cesty v České republice a v zahraničí. Dozvíte se, proč je tibetský buddhismus školy Karma Kagjü na Západě tak oblíbený.

Buddhistické metody jsou nadčasové, a proto mohou fungovat v různých společnostech a dobách. Jsou jako diamant, který dokáže odrážet barvu podkladu, na kterém leží, ale jeho podstata zůstává nezměněna.

Letos je to přesně 30 let, co bylo otevřeno první centrum buddhismu Diamantové cesty v Česku. A je to již půl století, kdy Ole a Hannah Nydahlovi, první západní žáci 16. Karmapy, začali zakládat meditační centra na Západě. Díky jejich neúnavné aktivitě se k nám dostala buddhistická učení stará 2,5 tisíce let ve své autentické podobě. Učení tibetského buddhismu se podařilo přeložit a představit modernímu světu. Buddhismus Diamantové cesty se stal praktickým nástrojem pro práci s myslí a Lama Ole Nydahl má dnes tisíce žáků v Evropě, Americe i jinde ve světě.

Přijďte si prohlédnout zásadní historické momenty, které přenos tibetského buddhismu na Západ formovaly! Výstava putuje od září 2024 do ledna 2025 deseti českými městy. Provází ji přednášky o významu praktikování buddhismu, projekce dokumentu Hannah: Cesta ke svobodě a další doprovodný program.