Stanislav Kožený - Fotografie - Rabasova galerie Rakovník

Fotograf Stanislav Kožený (*1948) žije a pracuje v Karlových Varech. Po gymnáziu absolvoval studium muzejnictví, později Institut výtvarné fotografie v Opavě. 

Stanislav Kožený - Fotografie - Rabasova galerie Rakovník
  • Adresa:
    Vysoká 232
    Rakovník 26901

VERNISÁŽ: 19. 9. 2024, 16 hodin
VYSTOUPÍ: Monika Cimprich - housle

Věnuje se fotografii v širokém tematickém rejstříku, tedy dokumentární, krajinářské, figurální i portrétní. V krajinářské tématice se orientoval na městskou architekturu, a to nejen atraktivní lázeňské části, ale i čtvrti méně reprezentativní, v rozsáhlém cyklu Rybáře. Poslední době dominuje volná krajina z Českého středohoří a aplikované záběry zemědělských strojů v krajině.

„Stanislav Kožený si nevybírá žádné exotické destinace. Síla jeho umělecké výpovědi spočívá v tom, že se po léta noří do prostředí blízkého okolí, zajíždí na Doupovsko, Toužimsko, Žluticko, posléze do Českého středohoří. Aniž by reagoval na nové konceptuální či jiné fotografické tendence, zůstává ve studiu a zachycení krajiny velmi poctivý – je mu blízký tón klasické realistické fotografie, umocněné vlastním emocionálním viděním a odpovědným řemeslným zpracováním. V tom je jeho úsilí originální a divácky přitažlivé.“
Božena Vachudová (úryvek z textu v katalogu výstavy)