Parent-Friendly Culture: Symposium přístupnosti - Studio Alta

Úterý, 01.10.2024 16:30 | další termíny

Od roku 2023 se Studio ALTA ve spolupráci s umělkyní a aktivistkou Marikou Smrekovou zabývá strategiemi, jak zpřístupnit živé umění pro rodiče malých dětí. 

Parent-Friendly Culture: Symposium přístupnosti - Studio Alta
  • Adresa:
    U Českých loděnic 4,
    Praha 8 – Libeň, 180 00

Spolu s nimi, v součinnosti s dalšími institucemi a v mezinárodním dialogu, jsme krok po kroku začali procházet postupnou proměnou. Začali jsme zviditelňovat řadu bariér zakořeněných do způsobů naší práce, společnosti i prezentace současného umění a učili jsme se, jak je postupně narušovat. Začali jsme otevírat dveře, které byly pro mnoho z nás dlouhou dobu zavřené nebo jen velmi těžko průchozí a přivítali do hledišť našich sálů publikum, které s příchodem rodičovství ztratilo s živou kulturou dříve pevný vztah. Udělali jsme řadu chyb, vyjasnili častá nedorozumění, navázali nová přátelství a spolupráce. Zjistili jsme, že téma rodičovství v kultuře se netýká jen rodičů a dětí, ale nás všech. 

Symposium přístupnosti tvoří milník v naší proměně a my se s vámi během tří dnů chceme podělit o naše zkušenosti. Kam jsme se za rok a půl dostali? Jaké prostředky používáme ke zpřístupňování programu? A jak může vypadat Parent-Friendly Culture, jinými slovy kulturní provoz otevřený rodičům, dětem i těm, kteří rodičovskou zkušenost nemají? 

*Veškerý program se z důvodů plánované rekonstrukce Studia ALTA uskuteční v komunitním a kulturním centru Žižkostel. Během celého trvání Symposia nabízíme možnost bezplatného hlídání dětí. 

Termíny