Habsburkové a hobby jejich doby

18.9.2024, 18:00 – 23:59

Málokterý šlechtický rod je s dějinami Evropy spjat tak úzce jako Habsburkové. 600 let stáli v popředí říšského dění, téměř 400 let byli českými králi. 

Habsburkové a hobby jejich doby

Někteří se proslavili diplomatickým a vojenským uměním, církevní kariérou, jiní svými specifickými osobnostními rysy. Mezi Habsburky najdeme velké mecenáše a sběratele i talentované umělce, architekty, malíře, literáty, herce či hudebníky. Někteří prosluli svou vědeckou erudicí, jiní řemeslnou zručností, další sportovními výkony.

Přednáška věnovaná habsburským zálibám a koníčkům je zaměřena na prezentaci uměleckých a vědeckých úspěchů vybraných členů rodu, pozornost ale věnuje i netypickým „talentům“. Představí habsburského zakladatele českých egyptologických sbírek, vítkovické huti nebo Polabského národopisného muzea, zahradního architekta brandýského zámku i monarchy, kteří se bavili loutkářstvím, truhlářskou prací nebo knihvazačstvím. Připomene významné cestovatele, lodivody, turisty, automobilové závodníky a zmíní i další netradiční „habsburské zájmy“.

přednášející: PaedDr. Jaroslava Šiftová; U3V TUL