IMPULS jazzrock koncert - Mikulčice

12.10.2024, 19:00 – 23:59

Skupinu IMPULS, programově zaměřenou na jazzrockovou syntézu, založili v roce 1974 kytarista Zdeněk Fišer, klávesista Pavel Kostiuk, trumpetista Michal Gera, a bubeník Jaromír Helešic (v roce 2023 tedy uplynulo 50 let od založení kapely).

Cena vstupenky: 150 Kč
IMPULS jazzrock koncert - Mikulčice
  • Adresa:
    Mikulčice, 696 19

Na basu se vystřídalo několik hráčů, např. významný kontrabasista František Uhlíř, výběr nakonec padnul na současného basistu Přemysla Fauknera.

Fišer vycházel především z rockových a rhytm and bluesových kořenů, ostatní muzikanti z oblasti moderního jazzu. Zprvu byli ovlivněni Milesem Davisem (elektrickým obdobím počínajícím albem Bitches Brew) a progresivní fusion music Johna McLaughlina, Herbie Hancocka, Chicka Corey, Fourth Way a Weather Report, ale brzy v repertoáru kapely začala převažovat vlastní tvorba členů kapely s patrnými vlivy tradic slovanské muziky.

Impuls se díky svému originálnímu pojetí fusion music brzy zařadil k předním interpretům tohoto aktuálního proudu jazzové hudby v Evropě. Brzy začal nahrávat pro rozhlas a do širšího povědomí vstoupil po úspěšných vystoupeních na legendárních Jazzrockových dílnách Pražských jazzových dnů (dokumentovaných na albech Jazzrocková dílna 1,2), následovaly další gramofonové nahrávky, které byly vždy oceňovány (z jedné recenze: „They have refined their original blend of jazz, rock, latin, funk and Slavic melodies even further, making that album one of the jazz-rock masterpieces even in global context“).

Impuls koncertoval opakovaně úspěšně v zahraničí a hraje dnes jako kvartet v obsazení Zdeněk Fišer (kytara, zpěv), Pavel Kostiuk /keyboards), Přemysl Faukner (basa), Jaromír Helešic (bicí). Hudba Impulsu představuje svébytné spojení sofistikovaného soudobého jazzu s prvky rhytm and blues, je ovlivněn i prvky slovanské hudby.

Nahrávky Impulsu jsou obsaženy např. na CD Československý Jazz Rock: Impuls (2008) a na různých antologiích, např. na antologii Bigbít / Československý Jazz Rock (1998) a na zajímavé CD kompilaci Between or Beyond Iron Curtain (2001).

SMS Ticket