Divadlo Bez zábradlí zahajuje 33. sezónu českou premiérou, jejíž hlavním tématem je zúčtování se ženami

11. září 2024, 20:54
Divadlo Bez zábradlí zahajuje 33. sezónu českou premiérou, jejíž hlavním tématem je zúčtování se ženami

Divadlo Bez zábradlí vstupuje do nové divadelní sezóny s komedií Účet, kterou uvede ve čtvrtek 19. září v české premiéře. Divadelní nadšenci se také mohou těšit na první reprízu Albeeho kontroverzního počinu Koza aneb Kdo je Sylvie, ve které excelují v hlavních rolích Petra Špalková s Hynkem Čermákem anebo mystickou vánoční báseň od J.A. Pitínského s názvem Betlém aneb Převeliké klanění sotva narozenému Jezulátku, jenž slibuje to správné adventní naladění. Tato sezóna také přivítá řadu zajímavých hudebních hostů a ochuzeni nebudou ani ti nejmenší diváci.

Takový Účet by si přál málo kdo

Dramaticky a chytře napsaná hra s úderným názvem Účet nabízí zajímavou hereckou příležitost pro tři herce. V tomto případě pro Jiřího Hánu, Martina Kubačáka a Adama Vaculu. Pod režijním vedením Petra Svojtky, jehož mimořádné komediální cítění jste mohli oceňovat ve hře Berlín Berlín, kterou Divadlo Bez zábradlí uvedlo v minulém roce, se ponoříte do série upřímných zpovědí, které dokazují, že mužský svět je nevyzpytatelný.

,,V této hře pozorujete tři diametrálně odlišné testosteronové postavy, tedy tři naprosto odlišné náhledy na svět, na život, na lásku, na ženy, na partnerství, manželství, rodinu. Zábavné jsou jejich pře, hádky, třesky mezi jejich egy. Jedná se o brilantně napsanou konverzační komedii s několika překvapivými zvraty” nešetří superlativy Petr Svojtka, pro kterého byla tato práce již druhým režijním počinem na této pražské divadelní scéně.

,,Naší snahou je představit divákům nové, neokoukané a světově úspěšné tituly, pokud možno v české premiéře. To byl jeden za zásadních aspektů při volbě Účtu, který jsme se rozhodli realizovat” vysvětluje umělecký šéf Karel Heřmánek ml. a doplňuje, že se se jedná o titul, který je skvělou hereckou příležitostí pro tři výborné herce a který navazuje na komorní dramaturgii z předchozích let. Jmenovitě pak na hru Art od Yasminy Rezy. ,,Jde o konverzační komedii, ve které, podobně jako v Artu, tři protagonisté velice vtipným a svébytným způsobem probírají názory na život - v tomto případě na vztahy se ženami. Účet tedy doplní již stávající repertoár, který je založen především na hereckém provedení” uzavírá.

Podzim plný hudebních křtů a legend

Nová sezóna bude také obohacena hudebními událostmi, o které se postará Spiritual kvartet (22.9.), který v rámci tohoto koncertu pokřtí svou první desku. Necelý měsíc nato poprvé a rovnou dvakrát po sobě (20. a 21.10.) zavítá do Divadla Bez zábradlí český swingový král Jan Smigmator, který vystoupí společně s jazzovou ikonou Scottem Hamiltonem. Při této příležitosti slavnostně pokřtí nové album „Two Tenors“ jehož kmotři budou Štefan Margita & Petr Nekoranec. Mezi dalšími interprety, kteří oživí podzimní hudební program bude revivalová kapela THE BACKWARDS, která se vrací do Divadla Bez zábradlí poslední listopadový pátek (29.11.). Nabídne to nejlepší z repertoáru legendárních Beatles.

Kouzelný advent

Vánoční atmosféru budou moci návštěvníci pocítit již 28. listopadu na tradičním Vánočním tržíčku, který divadlo organizuje ve spolupráci s Nadačním fondem Slunce již po jedenácté. Koupí cukroví, dekorací či výrobků z chráněných dílen budou podpořeni nadační klienti. Sedm repríz adventního představení pro celou rodinu s názvem Betlém aneb Převeliké klanění sotva narozenému Jezulátku, které se po loňském úspěchu divadlo znovu nasazuje, slibuje mystickou podívanou s tradičními koledami a bohatou kostýmní výpravou. Sváteční a silvestrovské hraní pak nabídne ty nejlepší komediální tituly s nezapomenutelnými hereckými výkony.

bezzabradli.cz