Dovolená autem? Zjistěte, co se může během cesty pokazit, a jak to napravit

6. září 2024, 6:03
Dovolená autem? Zjistěte, co se může během cesty pokazit, a jak to napravit

Více než 60 % Čechů na dovolenou jezdí autem. Hlavními důvody jsou pohodlí a cena. Roli hrají i letité zvyklosti. Aby cestování autem bylo opravdu pohodlné, levné a navíc bezproblémové, je dobré být připraven na různé zádrhele, které mohou letní road trip pokazit či dokonce předčasně ukončit. Co vše se může při cestování autem přihodit a jak postupovat?

Porucha automobilu

I zánovní automobil dokáže způsobit pořádné starosti v nejméně vhodnou chvíli třeba uprostřed cesty na zahraniční dovolenou. Mezi nejčastější problémy patří poškozená pneumatika, vybitá autobaterie nebo přehřátý motor. Méně časté a o to závažnější jsou poruchy elektřiny, převodovky, prasklý rozvodový řemen či selhání brzdového systému.

Riziko vzniku závažné poruchy snížíte pravidelným servisem a důkladnou kontrolou vozidla ještě před samotnou cestou. Nezapomeňte se informovat o tom, jakou kvalitu servisu můžete očekávat v zemi či zemích, kterými budete projíždět. To samé platí i o cenách za tyto služby, chcete-li se vyhnout problémům s nedostatkem financí.

Nejlepším řešením je v případě problémů kontaktovat pojišťovnu. S kvalitním povinným ručením či havarijním pojištěním byste měli mít na území EU k dispozici alespoň základní asistenční služby. O službách mimo území EU se u pojišťovny informujte dopředu a v případě nutnosti se neváhejte připojistit.

Užitečný tip: Jedete-li na dovolenou služebním vozidlem, ujistěte se s předstíhem, že k tomu máte od zaměstnavatele povolení a případně i písemné potvrzení.

Únava za volantem a ztráta soustředění

Dlouhé hodiny za volantem mohou být náročné nejen pro vozidlo, ale i pro řidiče a ostatní pasažéry. Řidiči či řidičům hrozí únava, ztráta koncentrace nebo mikrospánek, které mohou ohrozit celou posádku. Překvapit vás mohou i jiné zdravotní komplikace, jako je intenzivní bolest zad, ale i trombóza vyvolaná dlouhým sezení v autě.

Vytvořte si plán pravidelných přestávek. Doporučuje se zastavit a protáhnout každé dvě hodiny. Kvůli nepozornosti, ale i neohleduplné jízdě, se můžete dostat i do problémů. Například v Rakousku vám za překročení rychlostního limitu hrozí i vězení? Více se o tom dočtete v článku zde.

Nepřízeň počasí a přírodní katastrofy

Během cesty vás může potrápit i nepříznivé počasí. Hustý déšť snižuje viditelnost a zvyšuje riziko aquaplaningu. Extrémní vedra mohou zase vedle přehřátí motoru způsobit zdravotní problémy u celé posádky.

V některých oblastech počítejte i s možností přírodních katastrof. Povodně mohou zaplavit silnice, sesuvy půdy zablokují průjezd horskými průsmyky a v suchých oblastech hrozí lesní požáry. Více o tipech při cestování zjistíte zde .

Před cestou se proto vždy seznamte s aktuální předpovědí počasí a respektujte varování místních úřadů.

Vysoká kriminalita a bezpečnostní rizika

V některých oblastech může být cestování autem spojeno s bezpečnostními riziky. Jedná se zejména o zvýšené riziko vandalismu, krádeže automobilu či vykrádání zaparkovaných vozidel. V některých zemích však hrozí i násilné přepadení na odlehlých místech.

Nemusí se přitom jednat pouze o obecně pro cestování rizikovější východní země, ale zcela bezpečnou nejsou ani některé státy patřící do Evropské Unie. Předem se informujte o bezpečnostní situaci dané destinace a případných no-go zónách.

Problémy s elektronikou

Pokud si chcete usnadnit cestování, neobejdete se bez slušné GPS navigace nebo chytrého mobilního telefonu. Bohužel ani technologie nejsou neomylné a nerozbitné a může se snadno stát, že vás navedou na nesprávnou cestu.

Častější jsou poruchy elektroniky či jiné technologické problémy. Před jízdou se ujistěte, že máte všechna zařízení dostatečně nabitá a funkční. Nezapomeňte si s sebou přibalit plně nabitou powerbanku nebo nabíjecí stanici.

Myslete také na datové připojení. Nechcete-li platit za neomezené tarify, poohlédněte se po dovolenkových nabídkách některých operátorů. Často narazíte na speciální akce, se kterými získáte data navíc za zvýhodněnou cenu. Projděte si také podmínky užívání dat v zemích mimo EU.

Nezapomínejte na kvalitní pojištění

V mnoha případů vás při problémech zachrání pojištění, ať už pojištění auta nebo pojištění cestovní. Buď využijete asistenční služby, nebo vám proplatí vznikou škodu. Základem je kvalitní cestovní pojištění kryjící náklady spojené se zdravotními problémy. I menší ošetření v zahraničí totiž vychází na vysoké částky.

Díky pojištění auta si zase ušetříte spoustu starostí v případech, kdy se ťuknete s jiným automobilem nebo se váš vůz porouchá. Dobrou volbou je pojištění odpovědnosti, se kterým pokryjete škody způsobené třetím osobám.

Cestování autem nabízí jedinečné zážitky a svobodu, pokud nepodceníte přípravu před cestou. Může vás potkat řada komplikací od poruchy vozidla, přes zdravotní problémy až po rozmary přírody.

 

Autor: Nikola Engelmann