Pokoj pro prvňáčka - jak ho zařídit?

2. září 2024, 14:34

První třída je důležitou etapou v životě každého dítěte – stále více povinností a stres spojený se školou mohou být náročné, stejně jako každý začátek. Proto je třeba malému žákovi pomoci a poskytnout mu podporu. Je také dobré zvážit přestavbu jeho pokoje – společná činnost může být skvělým způsobem, jak strávit čas s rodinou.

00 pokoj 02

Místo k učení

Základem vybavení místa pro učení každého žáka je určitě psací stůl a židle s nastavitelnou výškou. Než se rozhodneme pro koupi konkrétního nábytku, stojí za to nechat dítě „vyzkoušet“, zda je jeho výška vhodná. V opačném případě mu bude nepohodlné, a navíc takové nepřizpůsobení přispívá k zakřivení páteře. Psací stůl se zásuvkami nebo s praktickou skříňkou na školní potřeby je nejlepším řešením. Kromě toho je třeba dbát na osvětlení. Pokud je dítě pravák, lampičku umístíme na levou stranu a naopak. Na stole by měl být také malý kontejner na tužky, pastelky a fixy.

Koutek na hraní

Ačkoli zahájení učení v první třídě je pro dítě vážnou změnou, nelze zapomínat, že si bude stále rádo hrát. Přestože kromě poliček na plyšáky nebo panenky je potřeba vyhradit prostor pro psací stůl a regály na sešity a učebnice, oblíbení plyšáci by měli mít své místo. Začátek školního roku může být obtížný, a proto stojí za to přemýšlet nad dárkem pro dítě, který mu pomůže překonat těžké chvíle. Holčičky milují Barbie. Cena takové panenky nemusí přesáhnout 600 Kč, aby udělala radost malé školačce. Kluci mají raději vozidla, ale stejně dobře může být dárek k začátku školního roku spojený s novými povinnostmi. Skvělou volbou budou např. vzdělávací hry, díky kterým se dítě rychleji naučí počítat nebo rozpoznávat písmena.

00 pokoj 01

A co barvy?

Základně by barvy v dětském pokoji měly usnadnit soustředění. Koncentraci napomáhají odstíny modré, např. světle modrá nebo tmavě modrá, ale vhodná bude i světle žlutá, béžová nebo zelená. I když je důležité vytvořit správné podmínky pro učení, pokoj dítěte nesmí být příliš jednotvárný. Naštěstí lze v obchodech najít spoustu barevných doplňků, které takový interiér trochu oživí. Dostupný je také dětský nábytek v různých barvách, ale stojí za to zvážit rozumnost takového nákupu – teenager se nebude cítit dobře v takovém „dětském“ pokoji, proto jsou hladké kusy nábytku univerzálnější.

Nechte dítě rozhodovat

Představa rodiče je jedna věc, a vkus dítěte je druhá. Při zařizování pokoje pro prvňáčka je třeba vzít v úvahu jeho vkus a zájmy. Dítě jistě bude chtít rozhodovat o výzdobě a stojí za to mu to dovolit. Koneckonců to bude on, kdo tam bude trávit nejvíce času, a takové společné vybírání nábytku nebo dekorací může být skvělou zábavou pro celou rodinu a navíc motivovat prvňáčka k pilnému učení.