Pragovka Gallery zahájí čtyři nové výstavy

15. září 2024, 23:16
Pragovka Gallery zahájí čtyři nové výstavy

Vysočanská Pragovka Gallery zahajuje podzimní sezónu novým blokem výstav. Skupinová výstava Embracing Flux klade důraz na udržitelnost v umění, zatímco Possessive Excessive v podání Ľubice Mildeové a Michala Goláka odráží hravou formou aktuální stav společnosti.

Umělecké duo Vojtěch Novák a Elena Pecenová ve své výstavě Chasing the Hourglass zkoumá soudobého ornamentálního hermita a rezidentka Pragovky Terezie Kusbach Kolářová představí svůj projekt Kolbenspace. Vernisáže všech výstav proběhnou ve čtvrtek 19. září od 18 hodin.

Embracing Flux zkoumá růst a nerůst očima současného umění. Dialog umělců je inspirovaný konkrétním dílem legendární polské umělkyně Marie Pinińské-Bereś (1931–1999). Kurátorem je Miloslav Vorlíček.

Ve výstavě Possessive Excessive přetváří Ľubica Mildeová galerii v simulakrum obchodu s oblečením, zatímco Michal Golák pracuje s drtí z plastových zbytků z továren představující smutnou podobu současného průmyslu. Kurátorkou je Miroslava Urbanová.

Výstava Chasing the Hourglass uměleckého dua Vojtěcha Nováka a Eleny Pecenové nabízí návštěvníkům možnost setkat se s postavou soudobého ornamentálního hermita symbolizující plynutí času a uvědomování si vlastní smrtelnosti. Kurátorem je Vojtěch Märc.

Projekt Kolbenspace Terezie Kusbach Kolářové zachycuje kontrasty mezi klidným interiérem historické budovy Pragovky a okolní měnící se a zarůstající zástavbou. Kurátorkou je Julie Motyčka.

Více na www.pragovkagallery.cz

 

Maria Pinińska-Bereś, „De-Kon-Strukcja Krzywej Wieży II [De-konstrukce šikmé věže II]”, 1995, houba, plátno, akrylová barva, překližka, různé rozměry. Publikováno s laskavým svolením sbírky Zachęta – Narodowa Galeria Sztuki, Polsko.