Pražský filharmonický sbor připravil pro 90. sezonu koncerty pro děti i dospělé

29. srpen 2024, 23:27
Pražský filharmonický sbor připravil pro 90. sezonu koncerty pro děti i dospělé

Svou devadesátou sezonu sbor odstartoval v londýnské Royal Albert Hall na srpnových BBC Proms s Českou filharmonií a dirigentem Jakubem Hrůšou. Sbor provedl Glagolskou mši. Leoše Janáčka. Tuto skladbu veze Pražský filharmonický sbor spolu s Českou filharmonií také do předvánoční newyorské Carnegie Hall.

Pražský filharmonický sbor chystá na podzim českou tvorbu. Pro svůj Zahajovací koncert si pozval do Rudolfina Drážďanskou filharmonii. Rudolfinskou Dvořákovou síní zazní 28. 9. Dvořákovo Requiem. Hned druhý den Pražský filharmonický zve do Rudolfina české amatérské sbory a vrcholem večera bude společné Proč bychom se netěšili.

Podzim v režii Pražského filharmonického sboru bude patřit i dětem, pro něž připravuje naše přední těleso zábavně-vzdělávací koncerty, a to od miminek až po teenagery. Pro maminky a jejich nejmenší chystá workshop Spinkej, zazpívám ti do ouška, pro předškoláky zase hudebně-taneční workshop Ententýna, mandolína! Starší děti se pak mohou seznámit s americkými spirituály, které inspirovaly v tvorbě Antonína Dvořáka během jeho pobytu v Novém světě. Koncert má název Goin' Home.

Koncerty s názvem Poklady českého sboru zazní 28. a 29. 11. v kostele sv. Šimona a Judy. Chceme představit to nej z české tvorby, zároveň i méně známé skladby. Vedle vrcholných děl Dvořáka, Janáčka a Martinů zazní i skvělé kusy od Petra Ebena a Jana Nováka, říká hlavní sbormistr.

Krásný program chystá Pražský filharmonický sbor i pro své dva dnes již tradiční Adventní koncerty 19. a 20. 12. Znovu jej v žofínském paláci doprovodí Prague Philharmonia. Hosté uslyší Poulencovu Glorii a Vánoční kantátu Jana R. Dřízala.