Pražský filharmonický sbor zve na svou výroční 90. sezonu

6. červenec 2024, 15:16
Pražský filharmonický sbor zve na svou výroční 90. sezonu

Svou devadesátou sezonu sbor odstartuje v londýnské Royal Albert Hall na srpnových BBC Proms s Českou filharmonií a dirigentem Jakubem Hrůšou. Zazní Leoš Janáček a jeho Glagolská mše. Tuto skladbu veze Pražský filharmonický sbor spolu s Českou filharmonií také do předvánočního New Yorku.

Do slavné Carnegie Hall tentokrát se sborem a orchestrem cestuje dirigent Semjon Byčkov. Pražský filharmonický sbor si vydobyl také samostatné místo v tamní programové řadě koncertem, který oslaví české velikány Dvořáka, Janáčka, Martinů, Ebena a Nováka. 

Pražský filharmonický sbor chystá na podzim českou tvorbu. Pro svůj Zahajovací koncert si pozval do Rudolfina Drážďanskou filharmonii. Rudolfinskou Dvořákovou síní zazní 28. 9. Dvořákovo Requiem. Hned druhý den Pražský filharmonický zve do Rudolfina české amatérské sbory a vrcholem večera bude společné Proč bychom se netěšili

Koncerty s názvem Poklady českého sboru zazní 28. a 29. 11. v kostele sv. Šimona a Judy. Chceme představit to nej z české tvorby, zároveň i méně známé skladby. Vedle vrcholných děl Dvořáka, Janáčka a Martinů zazní i skvělé kusy od Petra Ebena a Jana Nováka, říká hlavní sbormistr. 

Krásný program chystá Pražský filharmonický sbor i pro své dva dnes již tradiční Adventní koncerty 19. a 20. 12. Znovu jej v žofínském paláci doprovodí Prague Philharmonia. Hosté uslyší Poulencovu Glorii a Vánoční kantátu Jana R. Dřízala.