Užijte si přírodní krásy regionu Horní Nitra — Bojnice plnými doušky v každém ročním období

6. září 2024, 12:03
Užijte si přírodní krásy regionu Horní Nitra — Bojnice plnými doušky v každém ročním období

Region se nachází v Hornonitranské kotlině, kterou obklopují pohoří Vtáčnik, Žiar a Strážovské vrchy, včetně Malé Magury. Region Horní Nitra vám nabízí mnohem více než jen muzea, galerie, zoo a termální prameny. Okolní příroda je zde neskutečně krásná a přímo vybízí k její návštěvě.

Vyrazte do hor přímo z centra Bojnic!

Město Bojnice je ideálním výchozím bodem pro různé turistické a cyklistické trasy různých úrovní obtížnosti. Bojnické náměstí slouží například jako startovní bod pro červenou turistickou trasu vedoucí přes hřeben Malé Magury, která zahrnuje vrchol Magura a mnoho dalších zajímavých míst, přístupných širokému spektru návštěvníků.

Turistika a cykloturistika je oblíbenou zábavou pro malé i velké

Region je doslova protkán trasami vhodnými jak pro zdatné sportovce, tak pro seniory či rodiny s dětmi. Svoji ideální trasu si zde najde každý. Pokud hledáte méně náročné trasy, ideální pro rodiny s dětmi nebo seniory, doporučujeme například procházku ke kapli sv. Vendelína, která trvá asi 50 minut z Hurbanova náměstí po červené značce. Další možností je naučná stezka Bojnice-Dubnica, která vás zavede do historického prostředí bývalého hradiště lidu lužické kultury v městské části Dubnica.

Pro milovníky horských trailů jsou zde Hornonitrianské cyklotraily. Pro cyklisty a nadšence horských tras je tu nově otevřený Turzův skill park, vhodný pro malé i velké začátečníky horské cykloturistiky. Milovníci kruhových výhledů si mohou užít panoramatické výhledy z vrchů Vtáčnik či Kľak, které dominují regionu. Po náročném dni si můžete přijít odpočinout na Salaš Kľak, kde je v zimní sezóně také k dispozici lyžařské středisko Skiaréna Fačkovské sedlo.

Pro ty, kteří chtějí poznat region na kole, je připraven Bojnický cyklookruh o délce 162 km. Tento okruh vás provede až pod pohoří Vtáčnik do obce Cigel. A pokud si chcete udělat krátkou přestávku, můžete odbočit k ruinám hradu Sivý Kameň poblíž obce Podhradie. Trasa dále pokračuje přes Handlovou a nádherný výhled z Velkého Gríče vás odmění pohledem na celou handlovskou kotlinu.

Pro nadšence kempování a outdoorových aktivit nabízí oblast Rokoš spoustu příležitostí. Naučná stezka Fraňa Madvu a stezka kolem přehrady Nitranské Rudno jsou ideální pro výlety z místního kempu. Cykloturisté se mohou těšit na Rokošskou radiálu o délce 25,6 km, která vás provede krásami tohoto pohoří.

Milovníci termálních koupališť by neměli vynechat Termální koupaliště Chalmová v Bystričanech. Kromě osvěžení ve venkovních bazénech můžete vyrazit na Naučnou stezku Malý Ľubín nebo si užít místní cyklotrasy. Pro adrenalinové nadšence je tu lezecká oblast Hrádok v pohoří Vtáčnik. Zde najdete téměř 100 metrů vysokou andezitovou stěnu, která je ideálním místem pro horolezce všech úrovní.

Ať už v létě nebo v zimě, tato oblast nabízí mnoho možností pro relaxaci i dobrodružství. Neváhejte a vydejte se sem užít si krásnou dovolenou.

Více informací najdete na webové stránce www.bojnice.eu. 

„Realizované s finančnou podporou Ministerstva cestovného ruchu a športu Slovenskej republiky“.

26-logo-OOCR-RHNB-zakladne-print

27-Ministerstvo_cestovneho-ruchu-a-sportu_SR_SK_Farebne