Za skalními městy ČR

23. září 2024, 15:26

Venku už panují o poznání příjemnější teploty, podzim pomalu hlásí nástup. Ideální čas vydat se za místy, která jste ještě neviděli. Už jste navštívili některé z našich známých skalních měst? Že ne? Pak to zkuste napravit.

000 Batoh

Nejkrásnější skalní města u nás

Když přijde řeč na skalní města v České republice, většina z nás si vybaví Adršpašské skály nebo ty Prachovské, přitom jich u nás je mnohem víc. Skály, věžičky, rokliny, pískovcové útvary a mnoho dalšího můžete obdivovat i na dalších jedinečných místech. Než se do nich ale vydáte, připravte si batoh, proviant, cestovní lékárničku a další věci, bez kterých se na neobejdete, a vydejte se na cesty.

Tip první: Broumovské stěny

V Prachovských skalách jste byli, stejně tak v Adršpašsko-teplických skalách, a přemýšlíte, kam se ještě vydat? Broumovské skály jsou jasná volba, tyčí se mezi Broumovem a Policí nad Metují. Chráněná krajinná oblast Broumovsko se totiž rozkládá na severu východních Čech kolem polských hranic, asi nejzajímavějším místem je hřeben mezi Honským sedlem a Korunou, jedinečné jsou i Slavonské hřiby, které vznikly nerovnoměrným zvětráváním.

002 Turistika

Tip druhý: Skalní města Českého ráje

V Českém ráji se kromě Prachovských skal na vaši návštěvu těší i Drábské světničky, Suché a Besedické skály nebo Hruboskalské skalní město, které je opředeno mnoha pověstmi. Má víc než 400 věží a dosahuje až výše 50 metrů. Obdivovat můžete i skalní labyrint. Zní to lákavě? Pak si oblékněte funkční oblečení, které vás udrží v suchu a teple a vydejte se vstříc dobrodružství.

Tip třetí: Pravčická brána

Kdo o ní ještě neslyšel? Pravčická brána je největší přirozenou skalní bránou v Evropě, je dokonce označena za národní přírodní památku. Nachází se v Českém Švýcarsku, 15 km od města Děčín a je široká 7 až 8 metrů. V nejužším bodě je její minimální tloušťka 3 metry, otvor je vysoký 16 metrů a rozpětí oblouku pak neuvěřitelných 26,5 metru.

Víte, že při návštěvě Pravčické brány byste neměli opomenout ani zámeček Sokolí hnízdo, který dřív sloužil k ubytování významných hostů? Vy se tu neubytujete, můžete ale navštívit stylovou restauraci v přízemí. Že byste v okolí rádi přespali? Vyberte si některý ze zdejších kempů.

001 Boty

Tip čtvrtý: Svatošské skály

V Karlovarském žulovém masivu najdeme další zajímavé skalní útvary, které jsou tvořeny skalními pilíři, hranoly a jehlany. Jdou pravidelně za sebou, takže připomínají svatební procesí, ostatně jsou tak i pojmenovány. Směrem od visuté lávky přes Ohři po proudu jdou Svatoš, Nevěsta s Ženichem, Páter, Svědkové, Muzikanti, Tchán, Tchyně a Zámek.

Víte, že než ke svatebnímu procesí dojdete, čeká vás docela příjemná procházka? Obujte si pohodlnou obuv a vydejte se na cestu.