Dílna ručního papíru v Litoměřicích představuje kouzlo a krásu ručně vyráběného papíru

24. červenec 2024, 13:06
Dílna ručního papíru v Litoměřicích představuje kouzlo a krásu ručně vyráběného papíru

Dílna ručního papíru sídlí v starobylé věži hradebního opevnění města Litoměřice v Ústeckém kraji. Zde byla na základě studia historických pramenů a návštěv existujících manufaktur ve Střední Evropě a v Čechách vybudována dílna na výrobu ručního papíru.

 

Občanské sdružení Dílna ručního papíru bylo založeno v roce 2003 nadšenci, výtvarníky a technology s cílem předat celoživotní profesní i zájmové zkušenosti s tradiční výrobou ručního papíru. Díky nim zde můžete obdivovat krásu a kouzlo ručně vyrobeného papíru, který má své unikátní vlastnosti a strukturu.

Historie výroby papíru ve světě i u nás

Papír provází lidstvo již skoro dva tisíce let. Vynález papíru pochází z Číny, za počátek výroby je udáván rok 105 našeho letopočtu. Tehdy bylo údajně použito vláken lýka a kůry morušovníků, bambusových výhonků, rýžové slámy a konopí, které se dlouhým máčením rozložil a pak rozmělnil. Kaše zředěná vodou se čerpala formou, která byla tvořena rámem s jemnou rohoží. Získané listy se vylisovaly a sušily. Hotový papír se potom ještě klížil. Princip této výroby zůstal dodnes nezměněn. Velký vynález netušeného významu nezůstal světu utajen navždy, i přes opatření a úzkostlivou péči Číňanů. V českých zemích je papír spojován s panováním Karla IV. a se založením University Karlovy. Historicky doložena je papírna na Zbraslavi v roce 1499.

Co zde uvidíte a co vyzkoušíte

V dílně se pořádají různé programy a akce, kde si návštěvníci mohou vyzkoušet výrobu vlastního papíru. Tyto akce jsou vhodné pro všechny věkové skupiny a nabízejí skvělou příležitost naučit se něco nového a kreativního. Kromě praktických dovedností se zde také dozvíte mnoho zajímavostí o historii a vývoji papíru.

Určeno pro veřejnost

Exkurze — prohlídka ojedinělé Dílny ručního papíru v Litoměřicích. Začne se v horních patrech, kde na vás čeká výstavní expozice Příběh papíru. Seznámí vás s historií a současnou technologií výroby papíru v historických prostorech věže městského opevnění, pocházející z konce 14.století. O patro níže jsou v pracovní místnosti připraveny ukázky výrobků určené k prodeji. Pokračuje se do přízemí na exkurzi do malé papírenské manufaktury. Předvedením tradičního čerpání archu ručního papíru se exkurze zakončí.

Speciální víkendový balíček obsahuje prohlídku unikátní expozice Příběh papíru s výkladem, exkurzi do malé manufaktury, výroba vlastního originálního ručního papíru a dárek pro každého.                         

Akce na objednávku — připraví vám zde workshop, kreativní dílnu ku příležitosti oslav vašich ratolestí, zajímavé setkání atd., vše na dohodě dle vašich požadavků.

Procházka se sluchátky — originální programy pro školy a firmy pod heslem Zábava a poučení v jednom. Historie a legendy Litoměřic v zábavné procházce městem spojené s tvořením v Dílně ručního papíru.

Pro školy je připraven speciální program

Exkurze a Workshop — návštěva Dílny ručního papíru s „papírováním“ a Příběhem papíru. V rámci návštěvy dílny jsou žáci seznámeni s originální expozicí Příběh papíru, kdy je jim představena historie výroby papíru. Uslyší mnoho zajímavého o minulosti i současnosti výroby papíru. Ve vlastní manufaktuře budou sledovat proces tradiční ruční výroby papíru. Poté bude mít každý možnost vyrobit si svůj vlastní arch ručního papíru a další výrobek z papíroviny, který si odnáší domů. Vše probíhá za ochotné asistence zkušených lektorů. Pro studenty je možné téma exkurze zacílit speciálně na historii, ekologii, chemie nebo i výtvarnou výchovu. V nabídce jsou zábavné kvízy i závěrečné testy. Dílna je umístěna v unikátní věži bývalého opevnění města ze 14. století. Program je možné propojit s některou z tematických procházek po Litoměřicích.

Procházka se sluchátky — Kterak Tovaryš Matěj v Litoměřicích ke štěstí přišel, aneb O historii trochu jinak. Vyprávění o papírenském tovaryšovi Matějovi děti zavede do historie „perly severu“, královského města Litoměřic. Tematická procházka, kdy děti navštíví nejdůležitější místa v Litoměřicích, uslyší o historii města, jeho architektuře, o vztahu českých panovníků k městu i o významných osobnostech, jejichž život je s městem pod Radobýlem spjat. Obsah a forma vyprávění je vždy přizpůsobena věku a možnostem posluchačů. Nebudou chybět ani tajemné příběhy a litoměřické legendy.
Speciální program — připraví vám workshop, zajímavé setkání a další, dle vašich požadavků.
Upozornění: vždy je nutné předem se objednat na každou nabízenou akci.

Dílna ručního papíru v Litoměřicích

adresa: Velká Dominikánská 33, 412 01 Litoměřice
telefon: +420 724 092 279 
e-mail: [email protected]

www.rucnipapir.com/index.html