V Galerii Podřipských betlémů naleznete unikátní betlémy z kukuřičného šustí

14. srpen 2024, 8:57
V Galerii Podřipských betlémů naleznete unikátní betlémy z kukuřičného šustí

Nedaleko památné hory Říp, v obci Bechlín si můžete v galerii prohlédnout několik pohyblivých scén s figurkami z kukuřičného šustí. Pokud vás zajímá historie výroby užitkových předmětů a figurek z kukuřičného šustí v naší zemi, tak toto je to pravé místo přímo pro vás.

 

O činnosti Galerie Podřípských betlémů 

Pro radost a pro krásu — tak by se dal nazvat záměr, se kterým vybudovali a otevřeli prodejnu s výrobky lidové tradice, s Podřípskými betlémy a s dioramatem ze života broučků. Během krátké existence mohou s povděkem říci, že lidé u nich prožívají radost ze svých výrobků, kterými naši předkové uctívali symboliku nejvýznamnějších svátků v roce. Pod vedením mistrů lidové tvorby si zde návštěvníci mohou vyrobit pomlázku, kraslici, zvířátka nebo svícen z nekynutého pečiva či panenku „Moranu“. Zájem je i o výrobu ze žitné slámy a z kukuřičného šustí.

Co si zde můžete prohlédnout?

Podřípský betlém je působivá, pohyblivá expozice na ploše 4×2 metry, kde účinkuje na 230 figurek z kukuřičného šustí. V expozici pozorujete měnící se denní i noční scény betlému, ve kterých rozpohybované figurky představí příběh zrození Ježíše Krista i život na vesnici na Podřipsku v období baroka.

Diorama pod názvem Příběh Bechlínských broučků vás jistě také nadchne. Tato pohyblivá scéna z kukuřičného šustí na ploše 3x1 metr vám nastíní příběh, který byl částečně motivován knihou Broučci od J. Karafiáta.  Veselé vyprávění, zpěv a pohyb figurek vás zavede do světa her a života broučků.

Po návštěvě betlému je možné navštívit také obchůdek s výrobky lidové tradice a zakoupit zajímavé suvenýry, nebo dárkové poukazy na naše tradiční kurzy. V prostorách prodejny a atria jsou k vidění během roku mimo stálého Podřípského betlému také betlém Bechlínský, který je v adventu každoročně instalován za výlohou v obecní klubovně v Předoníně a pohyblivý betlém Řípský, který se na Vánoce instaluje v rotundě na hoře Říp.

Historie výroby

Výroba z šustí vznikla v nížinných oblastech Slovenska a největšího rozmachu dosáhla v okresech Nové Zámky, Galanta, Dunajská Streda a Komárno. Nejznámějšími středisky výroby zde byly obce Nesvady, Bešeňov, Váhovce, Martovce, Kolárovo či Andovce. Šustí se zpracovávalo i v obcích okresů Nitra, Levice, Rimavská Sobota, Košice a Trebišov a postupně se rozšířilo téměř po celé jižní hranici Slovenska a pokračovalo na jižní Moravu a poté do Čech.

Školní výlety

Od května 2024 přijímají objednávky na programy pro školy a organizované skupiny.  Děti na školním výletu mohou zažít příjemnou atmosféru v prostředí tradičních lidových řemesel, kdy se vydají pod bájnou horu Říp. Tady na ně čeká jedinečný pohyblivý betlém z kukuřičného šustí a řemeslné dílničky. Po prohlídce tohoto originálního betlému se dozvědí více o betlémářství a dalších tradičních řemeslech. Děti si pak budou moci vyrobit figurku z kukuřičného šustí. Svůj výrobek si odvezou domů jako památku, stejně jako zážitek ze společného tvoření. Kurzy pro skupiny dětí ze škol jsou domlouvány individuálně podle jejich věku a zručnosti.

Galerie Podřipských betlémů

adresa: Bechlín 18, 411 86
telefon: +420 604 437 050
e-mail: [email protected]

www.podripskybetlem.cz