Veltrusy jsou skvělým místem pro život i rekreaci

7. září 2024, 21:44
Veltrusy jsou skvělým místem pro život i rekreaci

Veltrusy jsou malebné město ve Středočeském kraji ležící poblíž řeky Vltavy, přibližně 25 kilometrů severně od Prahy.

Město samo má klidnou atmosféru a nabízí příjemné prostředí k bydlení i rekreaci, přičemž jeho historická hodnota a blízkost k hlavnímu městu jej činí atraktivním pro návštěvníky. Veltrusy se vyznačují svou blízkostí k přírodě a malebným okolím. Městem prochází několik cyklostezek a turistických tras, které vedou kolem řeky Vltavy a nabízejí krásné výhledy do krajiny. Kulturní a společenský život města je velmi aktivní, pravidelnými se zde konají zajímavé akce pro místní obyvatele i jejich návštěvníky.

Historie města

První písemné zmínky o Veltrusích pocházejí ze 13. století. Jádro města se rozkládalo kolem kostela a tvořilo přibližně oblouk daný dnešními ulicemi Třebízského, Komenského, Fr. Šafaříka a Palackého. Na ně pak navazoval stavební rozvoj především od konce 19. a v průběhu 20. st., kdy se město rozšiřovalo ve směru jižním. Ve 21. st. pak začala výstavba nové části Veltrus, která se liší svou stavební rozmanitostí od běžných satelitních sídlišť a vhodně navazuje na původní ráz osídlení, daný především menšími rodinnými domy, obklopenými zahradami a zelení.

Občanská vybavenost

Ve městě najdete základní a mateřskou školu, technické služby, lékařskou péči a další občanskou vybavenost. Pro sport a volný čas jsou zde různá hřiště a sportoviště, kulturní akce i místní knihovna, která přispívá ke komunitnímu životu. Veltrusy rovněž podporují ekologické aktivity a třídění odpadu, čímž usilují o udržitelný rozvoj města. Veltrusy se tak díky své bohaté nabídce služeb a aktivit stávají atraktivním místem jak pro místní obyvatele, tak pro návštěvníky. Díky dobrému dopravnímu spojení do Prahy a blízkosti dálnice D8 je Veltrusy atraktivní lokalitou pro ty, kteří chtějí žít mimo ruch velkoměsta, ale zároveň v dosahu metropole.

Co můžete ve Veltrusech vidět

Zámek Veltrusy, postavený v 18. století, je obklopen jedním z největších zámeckých parků v České republice. Zahrnuje řadu romantických staveb, mostů a soch. Kromě známého zámku lze najít v samotném městě několik zajímavých památkových objektů. Kostel Narození sv. Jana Křtitele pochází ze 14. století. Nenápadná tzv. Kaple Kinských, empírová stavba na rohu ulic Fr. Šafaříka a Čelakovského, upomíná na tragickou smrt hraběte Ferdinanda Kinského. Novodobou technickou památkou je železný most a jez na Vltavě s plavebními komorami mezi Veltrusy a Miřejovicemi. Malá vodní elektrárna Miřejovice je asi 150 metrů za úrovní jezu. Další pozoruhodná stavba je tzv. Ferdinandova vila, sídlo někdejšího statkářského rodu.

www.veltrusy.cz